У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Присяжнюк Т.І.,
суддів
Школярова
В.Ф. і Таран Т.С.,
за участю прокурора Сухарєва О.М.
розглянула в судовому засіданні в м.Києві 03 червня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою захисника ОСОБА_1 на вирок Торезького міського суду Донецької області від 11 серпня 2006 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 26 червня 2007 року щодо ОСОБА_2
Цим вироком
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_1, останній раз судимий 13.07.2005 р. Торезьким міським судом Донецької області за ст. 128 КК України до громадських робіт на строк 240 годин,
засуджений за ч.2 ст. 189 КК України на 3 роки позбавлення волі.
Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 26 червня 2007 року вирок щодо ОСОБА_2 залишений без зміни.
Цим вироком також засуджений ОСОБА_3, який судові рішення у касаційному порядку не оскаржив.
За вироком суду ОСОБА_2 визнаний винним у тому, що він 09 березня 2006 року, за попередньою змовою з ОСОБА_3, з 13 до 15 години, на подвір'ї будинку АДРЕСА_1 вимагав гроші у сумі 400 гривень у потерпілого ОСОБА_4, погрожував застосуванням до нього насильства, яке не є небезпечним для життя і здоров'я. Потерпілий ОСОБА_4 сприймав погрози ОСОБА_2 та ОСОБА_3 реально, пообіцяв знайти та передати гроші.
ОСОБА_2 та ОСОБА_3 продовжили свої злочинні дії і почали вимагати гроші у сумі 200 гривень у брата потерпілого ОСОБА_4 - ОСОБА_5 Потерпілий відмовився їм віддавати гроші, тоді ОСОБА_2 наніс йому кілька ударів рукою в обличчя, заподіявши легкі тілесні ушкодження. Під дією насильства, яке не є небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, ОСОБА_5 пообіцяв ОСОБА_2 та ОСОБА_3 знайти й передати гроші.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_1 посилається на істотне порушення кримінально-процесуального закону, яке, на його думку, полягало у порушенні права на захист засудженого ОСОБА_2 під час розгляду його апеляції. З цих підстав просить ухвалу апеляційної інстанції щодо ОСОБА_2 скасувати, кримінальну справу на новий апеляційний розгляд.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який вважав касаційну скаргу захисника обгрунтованою, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи касаційної скарги захисника, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню.
Відповідно до положень ст. 354 КПК України про дату призначення справи до апеляційного розгляду суд першої інстанції оповіщає заінтересованих осіб направленням відповідних повідомлень.
При перевірці матеріалів справи встановлено, що засуджений ОСОБА_2 уклав угоду з захисником ОСОБА_1 на захист його інтересів під час розгляду апеляції в апеляційній інстанції, що підтверджується ордером № 1/6 від 27 березня 2007 року (а.с.225).
Справа неодноразово призначалась до розгляду в апеляційному суді, але захисник ОСОБА_1 не був повідомлений про час слухання справи.
26 червня 2007 року Апеляційний суд Донецької області розглянув апеляцію засудженого ОСОБА_2 без участі захисника ОСОБА_1, що є порушенням права на захист засудженого. Відповідно до вимог ч.2 п.3, ст. 370 КПК України порушення права на захист обвинуваченого є безумовною підставою для скасування постановлених щодо нього судових рішень.
Тому ухвалу апеляційної інстанції щодо засудженого ОСОБА_2 необхідно скасувати, а справу повернути на новий апеляційний розгляд, під час якого забезпечити дотримання вимог кримінально-процесуального щодо порядку розгляду справ та постановити законне і обґрунтоване рішення.
Керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А:
касаційну скаргу захисника ОСОБА_1 задовольнити.
Ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 26 червня 2007 року щодо ОСОБА_2 скасувати, а кримінальну справу направити до Апеляційного суду Донецької області на новий апеляційний розгляд.
С У Д Д І : Присяжнюк Т.І. Школяров В.Ф. Таран Т.С.