У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Короткевича М.Є.
суддів
Гриціва М.I., Синявського О.Г.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 27 травня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Херсонської області на вирок Чаплинського районного суду Херсонської області від 11 липня 2007, яким
ОСОБА_1,
IНФОРМАЦIЯ_1,
уродженця смт. Нижньогірськ
Нижньогірського району Автономної Республіки Крим,
на підставі ст. 89 КК України (2341-14) раніше не судимого,
засуджено за ч. 1 ст. 162 КК України (2341-14) на 2 роки обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік на підставі ст. 75 КК України (2341-14) і відповідно до ст. 76 КК України (2341-14) зобов'язано не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи.
В апеляційному порядку вирок не оскаржувався.
За вироком суду ОСОБА_1. визнано винним у тому, що він 9 травня 2007 близько 9-ої год. умисно, з метою викрадення чужого майна, всупереч волі власника, переслідуючи намір на порушення недоторканності житла та іншого володіння особи, проник на подвір'я будинку АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_2., де, використовуючи драбину, піднявся на горище вказаного будинку, звідки таємно викрав майно потерпілого на загальну суму 320 грн., чим порушив недоторканність іншого володіння особи.
У касаційному поданні заступник прокурора області просить вирок змінити через неправильне застосування кримінального закону, виключивши таку кваліфікуючу ознаку ч. 1 ст. 162 КК України (2341-14) як незаконне проникнення до житла.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України Короткевича М.Є., перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання прокурора задоволенню не підлягає з таких підстав.
Суд першої інстанції правильно встановив фактичні обставини злочину, вчиненого ОСОБА_1.
Твердження прокурора про те, що судом безпідставно інкриміновано ОСОБА_1. таку кваліфікуючу ознаку ч. 1 ст. 162 КК України (2341-14) як незаконне проникнення до житла, є безпідставними.
Як видно з даних протоколу огляду місця події та показань самого засудженого ОСОБА_1. він викрав майно з горища будинку АДРЕСА_1.
Згідно з роз'ясненнями, що містяться в постанові Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 року №12 "Про судову практику в справах про корисливі злочини проти приватної власності" (v0012700-92) житло - це приміщення, яке призначене для постійного чи тимчасового проживання людей (приватний будинок, квартира, кімната в готелі, дача, садовий будинок тощо), а також ті його складові частини, які використовуються для відпочинку, зберігання майна або задоволення інших потреб людини (балкони, веранди, комори тощо).
Враховуючи наведене, суд обгрунтовано визнав ОСОБА_1. винним у порушенні недоторканості житла і засудив за ч. 1 ст. 162 КК України (2341-14) .
Порушень кримінально-процесуального закону, які б тягли зміну чи скасування судових рішень, по справі не встановлено.
Покарання призначено ОСОБА_1. відповідно до вимог ст. 65 КК України (2341-14) .
Отже, колегія суддів не вбачає підстав для призначення справи до касаційного розгляду.
Керуючись ст. 394 КПК України (1001-05) , колегія суддів
у х в а л и л а :
у задоволенні касаційного подання заступника прокурора Херсонської області відмовити.
с у д д і :
Короткевич М.Є.
Гриців М.I.
Синявський О.Г.