У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого Синявського О.Г.,
суддів Федченка О.С. та Гриціва М.І.,
за участі прокурора Сухарєва О.М.,
захисника ОСОБА_1.,
розглянувши в судовому засіданні в місті Києві 27 травня 2008 року кримінальну справу за касаційними скаргами захисника ОСОБА_1 та засудженого ОСОБА_2 на вирок Обухівського районного суду Київської області від 14 грудня 2006 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 14 березня 2007 року,
встановила:
вироком Обухівського районного суду Київської області від 14 грудня 2006 року,
ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця міста Нововолинська Волинської області, мешканця міста Обухова Київської області, громадянина України, такого, що згідно із ст. 89 КК України не має судимості,
засуджено за:
- ч. 2 ст. 185 КК України до позбавлення волі на строк 2 роки;
- ч. 2 ст. 187 КК України до позбавлення волі на строк 7 років з конфіскацією майна;
- ч. 2 ст. 186 КК України до позбавлення волі на строк 4 роки;
- ч. 2 ст. 345 КК України до позбавлення волі на строк 3 роки.
На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів визначено остаточне покарання - позбавлення волі на строк 7 років з конфіскацією майна.
Постановлено стягнути з ОСОБА_2 на користь потерпілих:
- ОСОБА_3 935 гривень на відшкодування матеріальної шкоди;
- ОСОБА_4 756 гривень на відшкодування матеріальної шкоди;
- ОСОБА_5 1 178 гривень 45 копійок на відшкодування матеріальної шкоди;
- ОСОБА_6 1 500 гривень на відшкодування моральної шкоди.
Згідно з вироком суду ОСОБА_2 визнано винним у злочинах проти чужої власності та проти авторитету органів державної влади, які він скоїв за таких обставин.
Зокрема, 24 вересня 2004 року в селі Козин Обухівського району Київської області на території садового товариства "Міжріччя-2" на місці будівництва будинку під № 18 таємно викрав належний потерпілому ОСОБА_3мобільний телефон та інше майно на загальну суму 1010 гривень 80 копійок.
28 січня 2006 року близько 23 години за попередньою змовою в групі з невстановленою особою на алеї між дитячим садочком "Веселка" та будинком № 10, що на вулиці Миру в місті Обухові Київської області, напав на потерпілого ОСОБА_5 Ударом руки повалив його на землю, а потім, утримуючи обличчям до землі, під погрозою застосуванням насильства, сприйняту останнім як таку, що реально загрожувала його життю і здоров'ю, відкрито заволодів його майном на загальну суму 1178 гривень 45 копійок.
29 січня 2006 року близько 2 години за попередньою змовою в групі з невстановленою особою на розі будинків №№ 13 та 14 на вулиці Миру в місті Обухові Київської області, із застосуванням насильства, що не було небезпечним для життя та здоров'я, відкрито заволодів майном потерпілого ОСОБА_7 на загальну суму 315 гривень.
31 січня 2006 року близько 16 години 50 хвилин за попередньою змовою в групі з невстановленою особою неподалік будинку № 16 на вулиці Лейпцизькій у місті Києві, із застосуванням насильства, що не було небезпечним для життя та здоров'я, відкрито заволодів майном потерпілого ОСОБА_3 на загальну суму 756 гривень.
21 лютого 2006 року близько 16 години в слідчій кімнаті ізолятора тимчасового тримання (далі ІТТ) Обухівського РВ ГУМВС України в Київській області, розташованого на вулиці Київській, 22 у місті Обухові Київської області, завдав численних ударів кулаком по обличчю та інших частинах тіла оперативному працівникові зазначеного органу внутрішніх справ ОСОБА_6, який у той час проводив з ним оперативно-розшукові заходи, чим спричинив легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я.
Апеляційний суд Київської області ухвалою від 14 березня 2007 року вирок змінив. Перекваліфікував дії ОСОБА_2 по обвинуваченню у викраденні майна потерпілого ОСОБА_3 з ч. 2 на ч. 1 ст. 185 КК України й за цією статтею обрав йому покарання - позбавлення волі на строк 1 рік і 6 місяців; по обвинуваченню в нападі на потерпілого ОСОБА_5 - з ч. 2 ст. 187 КК України на ч. 2 ст. 186 того ж Кодексу та визнав його засудженим за ч. 2 ст. 186 КК України по обвинуваченню у відкритому заволодіння майном потерпілих ОСОБА_5, ОСОБА_7 та ОСОБА_3 до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, передбачених ч. 1 ст. 185, ч. 2 ст. 186 та ч. 2 ст. 345 КК України, визначив остаточне покарання - позбавлення волі на строк 5 років. Виключив з вступної і мотивувальної частин вироку посилання на попередню судимість ОСОБА_2 та визнав його таким, що відповідно до вимог ст. 89 КК України не має судимості. Виключив з переліку доказів по обвинуваченню у заволодінні майном потерпілого ОСОБА_3 показання свідка ОСОБА_8 У решті вирок щодо ОСОБА_2 залишено без зміни.
У касаційних скаргах:
- засуджений ОСОБА_2 заперечує свою участь у вчиненні інкримінованих йому злочинів; стверджує, що досудове слідство провадилось з істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону. Вважає, що доказів його винуватості у матеріалах справи немає, тому просить судові рішення скасувати та закрити справу по обвинуваченню у злочинах проти власності, а щодо застосування насильства до ОСОБА_6 - направити на нове розслідування.
- захисник ОСОБА_1 зазначає, що винність ОСОБА_2 у злочинах, за які його засуджено, не ґрунтується на сукупності доказів, які б однозначно та переконливо свідчили про участь останнього в їх скоєнні. Суд, за відсутності інших свідчень, надав перевагу показанням потерпілих й без наведення мотивів відкинув заперечення засудженого про його непричетність до злочинів. Вважає, що в ІТТ Обухівського райвідділу міліції ОСОБА_2 перебував безпідставно, а ОСОБА_6 щодо нього не мав повноважень на проведення оперативно-розшукових чи процесуальних дій. Крім того, зазначає, що докази обвинувачення по цьому епізоду звинувачення мають істотні суперечності, щодо яких у вироку не наведено мотивів, чому суд взяв до уваги одні з них і відкинув інші. Просить судові рішення скасувати та закрити справу по обвинуваченню ОСОБА_2 у злочинах, передбачених ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 187 та ч. 2 ст. 345 КК України.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, висновок прокурора Сухарєва О.М., який, навівши мотиви спростування доводів касаційних скарг, просить судові рішення залишити без зміни, міркування захисника ОСОБА_1про скасування вироку та ухвали апеляційного суду з підстав, зазначених у касаційних скаргах, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що касаційні скарги не підлягають задоволенню з наступних міркувань.
Свої висновки про винність ОСОБА_2 у злочинах, суд обґрунтував частково визнавальними показаннями самого засудженого щодо відкритого заволодіння майном потерпілого ОСОБА_7, які він дав під час досудового слідства та судового розгляду справи, а також іншими наведеними у вироку доказами, які слушно визнав переконливими, оскільки в матеріалах справи немає об'єктивних даних, які б викликали сумніви в їх достовірності, й, крім того, вони знаходяться в фактичному та логічному взаємозв'язку між собою.
Зокрема, показаннями потерпілого ОСОБА_3 про викрадення його мобільного телефону, який лежав на мурованій ним стіні будинку, в той час, коли поруч нього знаходився ОСОБА_2 Свідок ОСОБА_9., який був разом із засудженим, пояснив, що невдовзі після відвідин ОСОБА_3, він виявив у ОСОБА_10 мобільний телефон, який належав потерпілому. Згодом засуджений продав даний телефон. Із змісту показань потерпілого ОСОБА_5 та даних відтворення обстановки та обставин події злочину, проведеного з його участю, вбачається, що в місті Обухові по дорозі додому ззаду на нього напали дві невідомі особи, одного з яких він побачив і запам'ятав його прикмети, та із застосуванням насильства пограбували його. При пред'явленні осіб для впізнання потерпілий вказав на ОСОБА_2 як на того, хто за описаних ним обставин відкрито заволодів його майном.
Обґрунтовуючи винність ОСОБА_2 у заволодінні майном потерпілого ОСОБА_11, суд, крім визнання самим засудженим факту заволодінням майном останнього, поклав в основу обвинувачення показання потерпілого про те, що його побили дві невідомі особи й заволодіння його мобільним телефоном. Він запам'ятав прикмети одного з нападників й тому при пред'явленні осіб для впізнання вказав на засудженого як на того, хто пограбував його. Після затримання в ОСОБА_2 було виявлено мобільний телефон, який при пред'явленні для впізнання потерпілий впізнав як той, що належить йому. Оглядом мобільного телефону були встановлені індивідуальні ознаки, які збігаються з ознаками, названими потерпілим ОСОБА_11
Мотивованими є висновки суду й щодо винності ОСОБА_2 у пограбуванні потерпілого ОСОБА_3 Зокрема, цього висновку дійшов на підставі показань самого потерпілого про побиття його двома невідомими особами, в процесі якого він побачив, що саме ОСОБА_2 заволодів його мобільним телефоном. Невдовзі, коли засуджений проходив повз прохідну одного з підприємств, він попросив працівників охорони затримати ОСОБА_2 Про застосування насильства щодо ОСОБА_3 стверджується даними висновків судово-медичної експертизи.
Як убачається з матеріалів справи, суди першої та апеляційної інстанцій ретельно дослідили та перевірили обставини застосування насильства щодо працівника міліції ОСОБА_6 у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків. Зокрема, посилаючись на дані журналу постових відомостей, а також показання свідків ОСОБА_12 та ОСОБА_13, суд правильно встановив, що ОСОБА_5 в момент побиття його ОСОБА_2 знаходився при виконанні службових обов'язків. Матеріали справи не містять даних, які б свідчили, що ОСОБА_2 утримувався в ізоляторі тимчасового тримання безпідставно, а ОСОБА_5 виконував свої службові обов'язки щодо нього з порушенням встановленого порядку. Принагідно слід зазначити, що правомірність дій ОСОБА_6 була предметом неодноразових прокурорських перевірок, у ході яких не було виявлено об'єктивних даних, які б підтверджували протиправність дій останнього. Про застосування насильства, характер та ступінь тяжкості тілесних ушкоджень свідчать показання свідка ОСОБА_13, очевидця побиття, а також дані висновку судово-медичної експертизи про спричинення ОСОБА_6 легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров'я.
Кваліфікація дій засудженого за ч. 1 ст. 185, ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 345 КК є правильною.
Наведені в касаційних скаргах доводи, які за змістом аналогічні тим, що були предметом судового розгляду та перевірки судів першої та апеляційної інстанцій, не містять нових даних, які б ставили під сумнів законність і обґрунтованість судових рішень та давали підстави для закриття справи. Свої висновки про незгоду з твердженнями скарг про непричетність ОСОБА_2 до злочинів суд аргументував доказами, які оцінив на підставі повного, всебічного та об'єктивного дослідження усіх фактичних обставин справи. Даних, які б обґрунтовано викликали сумніви в достовірності та об'єктивності зібраних у справі доказів, у тому числі в правдивості показань кожного із потерпілих, матеріали справи не містять.
Порушень вимог матеріального чи кримінально-процесуального закону, які перешкодили або могли перешкодити постановити законне та обґрунтоване рішення, у тому числі вказаних у касаційних скаргах, не встановлено.
З урахуванням наведеного, керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
вирок Обухівського районного суду Київської області від 14 грудня 2006 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 14 березня 2007 року щодо ОСОБА_2 залишити без зміни, а касаційні скарги захисника ОСОБА_1. та засудженого ОСОБА_2 - без задоволення.
С у д д і: Синявський О.Г. Федченко О.С. Гриців М.І.