У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Гошовської Т.В., Мороза М.А.,
за участю прокурора
Гладкого О.Є.
розглянула в судовому засіданні 22 травня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Одеської області на вирок Біляївського районного суду Одеської області від 16 лютого 2007 року щодо ОСОБА_1. та ОСОБА_2.,
в с т а н о в и л а:
Зазначеним вироком
ОСОБА_1,
1984 року народження,
не судимий,
та
ОСОБА_2,
1988 року народження, не судимий
обидва засуджені за ч. 1 ст. 187 КК України на 3 роки позбавлення волі кожен, зі звільненням від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України з іспитовим строком 2 роки.
Засуджені визнані винними у тому, що 7 листопада 2006 року близько 01 год., перебуваючи в нетверезому стані, біля ринку по вул. Зеленій у смт. Наті Біляївського району на ґрунті особистих неприязних стосунків разом з іншою особою побили гр. ОСОБА_3, спричинивши йому легкі тілесні ушкодження.
Коли ОСОБА_3 лежав на землі, ОСОБА_1 без попередньої домовленості з ОСОБА_2 відкрито заволодів шкіряною курткою потерпілого, в кишені якої знаходився телефон "Нокіа 2600", чим спричинив йому шкоду на загальну суму 2095 грн.
ОСОБА_2в свою чергу, як визнав суд, без попередньої домовленості з ОСОБА_1 зняв з ОСОБА_3 туфлі, вартістю 600 грн. та підібрав з землі його шкіряну кепку, вартістю 105 грн., в результаті чого спричинив потерпілому шкоду на 705 грн..
В апеляційному порядку вирок не оскаржений.
У касаційному поданні і доповненнях до нього прокурор просить скасувати вирок, який є незаконний у зв'язку з порушенням вимог кримінально-процесуального закону і неправильним застосуванням кримінального закону, а справу направити на додаткове розслідування.
Заслухавши доповідь судді, прокурора, який підтримав подання, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню.
Згідно зі ст. 281 КПК України справа підлягає поверненню на дослідування з мотивів неповноти, або неправильності досудового слідства, коли їх неможливо усунути в судовому засіданні.
Як свідчать матеріали справи, органами досудового слідства ОСОБА_1 і ОСОБА_2 було пред'явлено неконкретне обвинувачення, мотиви, якого суперечливі.
Зокрема, за висновком досудового слідства ОСОБА_1 і ОСОБА_2 побили потерпілого на ґрунті особистих неприязних стосунків і в той же час застосоване насильство явилось об'єктивною стороною складу злочину, передбаченого ст. 187 ч. 1 КК України.
Крім того, пред'являючи обвинувачення за ч. 1 ст. 187 КК України, органи досудового слідства, попри те, що ОСОБА_1 і ОСОБА_2 одночасно застосовували насильство, дійшли висновку, що розбій ними вчинений без попередньої змови, не навівши при цьому переконливих доказів, які в матеріалах справи також відсутні.
Отже, мотив вчиненого злочину органами досудового слідства залишається нез'ясованим.
Все це призвело до неправильного застосування закону.
Допущена неповнота і неправильність досудового слідства не може бути усунута судом, у зв'язку з чим справа підлягає поверненню на дослідування.
Керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційне подання заступника прокурора Одеської області задовольнити.
Вирок Біляївського районного суду Одеської області від 16 лютого 2007 року щодо ОСОБА_1. і ОСОБА_2. скасувати, а справу направити на додаткове розслідування.
Судді: Верещак В.М. Мороз М.А. Гошовська Т.В.