У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України
у кримінальних справах у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.
суддів
Шевченко Т.В., Кузьменко О.Т.
за участю прокурора
Кривов'яза Я.I.
та адвокатів засудженого потерпілого
ОСОБА_1,ОСОБА_2, ОСОБА_3 ОСОБА_4.
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 15 травня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, касаційними скаргами захисника засудженого ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_1 та представника потерпілих та цивільних позивачів - адвоката ОСОБА_2 на вирок апеляційного суду Тернопільської області від 20 лютого 2008 року.
Вироком Козівського районного суду Тернопільської області від 12 грудня 2007 року
ОСОБА_3,
1987 року народження, громадянина України,
відповідно до ст.89 КК України (2341-14) такого, що не має судимості,
засуджено за ст.291 КК України (2341-14) на 5 років позбавлення волі.
На підставі ст.75 КК України (2341-14) ОСОБА_3 від відбування покарання звільнено з випробуванням, з іспитовим строком 2 роки та на нього покладено обов'язки, передбачені п.п.2, 3, 4 ст.76 КК України (2341-14) .
Стягнуто з засудженого: на користь потерпілого ОСОБА_4. на відшкодування матеріальної 5823 грн. 50 коп. та на відшкодування моральної шкоди 5000 грн.; на користь потерпілих ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на відшкодування моральної шкоди по 4000 грн.
Названим вироком ОСОБА_3визнано винним у тому, що він, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння,IНФОРМАЦIЯ_1, приблизно о 22 годині 15 хвилин, у порушення вимог п.31.4.3.г Правил дорожнього руху України, рухаючись дорогою у с.Яструбове на технічно несправному мопеді, за відсутності на зовнішньому світловому приладі світлорозсіювача, що надавало можливість ОСОБА_3 бачити проїжджу частини на відстані не більше 3-4 метрів, вчинив наїзд на пішохода ОСОБА_7, яка рухалася у попутному йому напрямку. Внаслідок наїзду потерпіла отримала відкриту черепно-мозкову травму, від якої померла на місці події.
Вироком апеляційного суду Тернопільської області від 20 лютого 2008 року цей вирок у частині призначення покарання скасовано. ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст.291 КК України (2341-14) , і засуджено до позбавлення волі на 3 роки. Стягнуто із засудженого на відшкодування моральної шкоди на користь потерпілих: ОСОБА_4. 5000 грн., ОСОБА_5 15000 грн.; ОСОБА_6 15000 грн. У задоволенні цивільного позову ОСОБА_6 про стягнення 450 євро на відшкодування матеріальної шкоди відмовлено.
У касаційному поданні прокурор, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, просить вирок апеляційного суду скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд. Посилається на невідповідність призначеного покарання ступню тяжкості вчиненого злочину, в результаті якого загинула молода жінка, та особі винного, який раніше притягався до кримінальної відповідальності, у скоєному не розкаявся не сприяв розкриттю злочину, який вчинив у стані алкогольного сп'яніння.
У касаційній скарзі представник потерпілих та цивільних позивачів ОСОБА_2 також просить скасувати вирок внаслідок м'якості покарання і посилається на безпідставне зниження судом апеляційної інстанції сум, що підлягають стягненню з засудженого на відшкодування моральної шкоди, завданої потерпілим.
Захисник засудженого ОСОБА_3- адвокат ОСОБА_1 просить вирок змінити, звільнити ОСОБА_3на підставі ст.75 КК України (2341-14) від відбування покарання з випробуванням. Посилається на те, що апеляційний суд не мав права враховувати те, що ОСОБА_3 раніше притягався до кримінальної відповідальності, оскільки судимість у нього погашено, а про його щире каяття, на думку захисника, свідчить як добровільне відшкодування шкоди у загальному розмірі 25000 грн., так і те, що він у судовому засіданні погодився не досліджувати докази, що стосуються фактичних обставин справи, безпосередньо після ДТП він вжив заходів для виклику швидкої допомоги, висловлював жаль з приводу того, що трапилося. На теперішній час ОСОБА_3 працевлаштувався, крім того, його батька визнано інвалідом 3 групи.
Заслухавши доповідь судді Шевченко Т.В., прокурора Кривов'яза Я.I., який не підтримав касаційне подання і вважав, що вирок необхідно залишити без зміни, потерпілого ОСОБА_4. та його представника - адвоката ОСОБА_2, які підтримали касаційну скаргу, засудженого ОСОБА_3та його захисника - адвоката ОСОБА_1, які підтримали касаційну скаргу, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційного подання та касаційних скарг, колегія суддів вважає, що подання і скарги не підлягають задоволенню, а вирок суду апеляційної інстанції слід залишити без зміни з таких підстав.
Висновок суду першої інстанції про доведеність винності засудженого та правильність кваліфікації його дій грунтується на доказах, що були досліджені у судовому засіданні, і ніким не оспорюється.
Задовольняючи апеляцію потерпілих і скасовуючи вирок суду першої інстанції у зв'язку з необгрунтованим застосуванням ст.75 КК України (2341-14) , суд апеляційної інстанції правильно вказав на невідповідність такого рішення ступню тяжкості вчиненого злочину, даним про особу винного та всім обставинам справи. Зокрема, хоча вчинено злочин середньої тяжкості, але його наслідком є загибель людини, злочин вчинено у стані алкогольного сп'яніння. Про відсутність щирого каяття з боку ОСОБА_3свідчить те, що він і на досудовому слідстві, і в суді не визнавав своєї винності й намагався уникнути відповідальності, посилаючись на можливість вчинення злочину іншою особою, не зважаючи на послідовні показання свідків про вчинення злочину саме ним.
Хоча попередня судимість ОСОБА_3погашена, але суд мав право врахувати цю обставину, як таку, що характеризує його особистість. Адже, не зважаючи на те, що ОСОБА_3вже притягався до кримінальної відповідальності і звільнявся від покарання з випробуванням, він продовжив суспільно-небезпечну поведінку. Натомість, з урахуванням всіх обставин, що пом'якшують покарання, у тому числі й часткове відшкодування шкоди, суд правильно призначив покарання, яке не є максимальним за санкцією ст.291 КК України (2341-14) . Тому доводи касаційної скарги захисника засудженого про надмірну суворість покарання й необхідність звільнення його від відбування покарання з випробуванням, не є обгрунтованими. Оскільки ОСОБА_3призначено покарання у виді позбавлення волі, яке він має відбувати реально, вважати його несправедливим внаслідок м'якості, як про це йдеться у касаційному поданні прокурора та касаційній скарзі потерпілих, також підстав немає.
Суд апеляційної інстанції правильно вирішив цивільні позови у справі і виправив помилки суду першої інстанції, в тому числі й збільшив суми, що підлягають стягненню з засудженого на користь потерпілих на відшкодування моральної шкоди, тому доводи касаційної скарги представника потерпілих у цій частині також не можна визнати переконливими.
Керуючись ст.ст.365, 366 КПК України (1001-05) , колегія суддів
у х в а л и л а :
вирок апеляційного суду Тернопільської області від 20 лютого 2008 року щодо ОСОБА_3 залишити без зміни, а касаційне подання прокурора та касаційні скарги представника потерпілих і захисника засудженого - без задоволення.
С у д д і :
Шевченко Т.В.
Кравченко К.Т.
Кузьменко О.Т.