У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Філатова В.М.,
суддів
Косарєва В.І. і Гриціва М.І.,
за участю прокурора
Опанасюка О.В.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 13 травня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Чернівецької області на вирок Заставнівського районного суду Чернівецької області від 3 травня 2007 року, яким
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України,
раніше судимого: 1.08.1996р.
за ч.3 ст. 117 КК України 1960р.
на 5 років позбавлення волі,
засуджено
- за ч.3 ст. 185 КК України на 3 роки 6 місяців позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки та покладено на нього певні обов'язки відповідно до ст. 76 КК України.
Цим вироком засуджено ОСОБА_2. щодо якого подання не внесено.
В апеляційному порядку вирок не переглядався.
Згідно з вироком суду, ОСОБА_1 визнано винним і засуджено за те, що він у ніч з 15 на 16 лютого 2007 року, знаходячись в с. Веренчанка Заставнівського району Чернівецької області, за попередньою змовою зОСОБА_2, проникли на територію кар'єру "Веренчанський" ВАТ "Кострижівського комбінату будматеріалів", звідки таємно викрали майно комбінату на загальну суму 9 662 грн. 17 коп.
У касаційному поданні заступник прокурора Чернівецької області просить вирок щодо ОСОБА_1 скасувати у зв'язку з неправильним застосуванням ст. 75 КК України, а справу направити на новий судовий розгляд. Вважає, що оскільки він раніше був судимий за тяжкий злочин і знову вчинив умисний злочин, то звільнення його від покарання не відповідає тяжкості злочину і особі засудженого.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що подання підлягає задоволенню з таких підстав.
Із матеріалів справи видно, що ОСОБА_1раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, який відповідно до ст. 12 КК України є тяжким, знову вчинив тяжкий злочин, ніде не працює, що свідчить про те, що він на шлях виправлення не став.
За таких обставин колегія суддів вважає, що суд без достатніх підстав дійшов висновку про можливість призначення ОСОБА_1 покарання із застосуванням ст. 75 КК України. Інших підстав до скасування вироку у поданні не наведено.
Тому вирок відповідно до вимог ст. 372 КПК України підлягає скасуванню за м'якістю призначеного покарання, а справа направленню на новий судовий розгляд.
Якщо при новому розгляді справи буде доведено винуватість ОСОБА_1 у вчинені злочину за який його засуджено, та ті ж дані про його особу, то призначене йому із застосуванням ст. 75 КК України покарання слід визнати м'яким.
Враховуючи наведене, керуючись ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційне подання заступника прокурора Чернівецької області задовольнити.
Вирок Заставнівського районного суду Чернівецької області від 3 травня 2007 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
С у д д і: Філатов В.М. Косарєв В.І. Гриців М.І.