У х в а л а
іменем україни
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Синявського О.Г.
суддів
Нікітіна Ю.І., Пекного С.Д.
прокурора
Вергізової Л.А.
розглянувши в судовому засіданні у м. Києві 13 травня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Кіровоградської області на постанову Голованівського районного суду Кіровоградської області від 19 березня 2007 року щодо службових осіб ДП "Голованівське лісомисливське господарство",
встановила:
постановою Голованівського районного суду Кіровоградської області від 19 березня 2007 року закрито кримінальну справу за фактом умисного ухилення від сплати податків протягом 2002-2004 років службовими особами ДП "Голованівське лісомисливське господарство" в сумі 159709,79 грн. у зв’язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.
В апеляційному порядку справа не переглядалася.
В касаційному поданні заступник прокурора області просить про скасування постанови і направлення справи на новий судовий розгляд в зв’язку з істотними порушеннями вимог кримінально-процесуального закону та неправильним застосуванням кримінального закону.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який підтримав подання, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання заступника прокурора Кіровоградської області підлягає задоволенню.
Рішення про закриття кримінальної справи суд мотивував тим, що особу або осіб, які вчинили злочин, передбачений ч.1 ст. 212 КК України, у справі не встановлено, до кримінальної відповідальності нікого не притягнуто, і обвинувальний вирок у справі не складався.
Відповідно до ч.3 ст. 11-1 КПК України справу, в якій у ході досудового слідства не встановлено особу, що вчинила злочин, можливо закрити за наявності підстави, передбаченої ч.2 ст. 49 КК України, тобто за минуванням 15 років з часу вчинення злочину.
Оскільки в даній справі не встановлено особу, що вчинила злочин, передбачений ч.1 ст. 212 КК України і 15-річний термін із дня вчинення злочину не минув, рішення суду про закриття справи у зв’язку із закінченням строків давності суперечить вимогам кримінально-процесуального закону, а тому воно підлягає скасуванню.
Керуючись ст.ст. 394, 395, 396 КПК України, колегія суддів, -
ухвалила:
касаційне подання заступника прокурора Кіровоградської області задовольнити частково.
Постанову Голованівського районного суду Кіровоградської області від 19 березня 2007 року щодо службових осіб ДП "Голованівське лісомисливське господарство" скасувати, а справу направити на нове розслідування.
судді:
Синявський О.Г.
Нікітін Ю.І.
Пекний С.Д.