У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.
суддів
Кузьменко О.Т., Мороза М.А.
за участю прокурора
Саленка І.В.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 24 квітня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на вирок Криничанського районного суду Дніпропетровської області від 24 квітня 2007 року щодо ОСОБА_1
Цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, судимості не має,
засуджено за ч.1 ст. 209 КК України на три роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов'язаною з отриманням та розпорядженням кредитними коштами, на строк два роки, ч.1 ст. 222 КК України на два роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов'язаною з отриманням та розпорядженням кредитними коштами, на строк два роки, ч.2 ст. 222 КК України на два роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов'язаною з отриманням та розпорядженням кредитними коштами, на строк два роки, ч.1 ст. 366 КК України на два роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов'язаною з отриманням та розпорядженням кредитними коштами, на строк два роки.
На підставі ст. 70 КК України ОСОБА_1 остаточно призначено чотири роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов'язаною з отриманням та розпорядженням кредитними коштами, на строк три роки.
Відповідно до ст. 75 КК України її звільнено від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком три роки.
Згідно зі ст. 76 КК України ОСОБА_1 зобов'язано повідомляти органи кримінально - виконавчої системи про зміну свого місця проживання та роботи й щомісячно з'являтися для реєстрації в ці органи.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь Дніпродзержинського філіалу комерційного банку "ПриватБанк" матеріальну шкоду у сумі 1524 грн. 82 коп.
В апеляційному порядку справа не переглядалась.
ОСОБА_1 визнано винуватою в тому, що вона, працюючи директором ТОВ СП "Поле", у квітні 2005 року з метою незаконного отримання кредитних грошових коштів та їх подальшого нецільового використання й заподіяння банку великої матеріальної шкоди стала на шлях шахрайства з фінансовими ресурсами. З цією метою 26 квітня 2005 року вона, маючи особисту зацікавленість в отриманні кредиту для ТОВ СП "Поле", підписала та завірила печаткою довідки про заробітну плату працівників підприємства ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, в які внесла завідомо неправдиві відомості, вказавши завищений розмір їх заробітної плати, для надання їх банку. З метою отримання кредитів представник підприємства надав Дніпродзержинському філіалу комерційного банку "ПриватБанк" документи, які містили зазначену недостовірну інформацію, на підставі чого укладено кредитні договори з ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, відповідно до яких кожен отримав по 5000 грн. Отримавши в Дніпродзержинському філіалі комерційного банку "ПриватБанк" кредитні гроші, зазначені особи передали їх представнику ТОВ СП "Поле" ОСОБА_9, яка за вказівкою ОСОБА_1 оприбуткувала гроші в касових книгах підприємства як фінансову допомогу від його працівників.
Крім того, 28 квітня 2005 року ОСОБА_1 повторно вчинила вищевказані дії, що призвели до укладення кредитних договорів з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 на суму 5000 грн. з кожним, які вони передали представнику ТОВ СП "Поле" для подальшого оприбуткування в касі підприємства.
В результаті оприбуткування кредитних грошових коштів, ОСОБА_1 легалізувала 24 500 грн., одержані внаслідок вчинення суспільно - небезпечного протиправного діяння, та використала їх в господарській діяльності підприємства.
У касаційному поданні прокурор, посилаючись на неправильне застосування до ОСОБА_1, яка має двох дітей віком до чотирнадцяти років, покарання у виді обмеження волі, що суперечить ч.3 ст. 61 КК України, а також на порушення судом вимог ст. 72 КК України, просить вирок скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання прокурора підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Винуватість ОСОБА_1 у вчиненні службового підроблення підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами, яким суд дав належну оцінку, і її дії за ч.1 ст. 366 КК України кваліфіковано правильно.
Разом із тим, висновки суду про наявність у діях ОСОБА_1 складів злочинів, передбачених ч.ч.1, 2 ст. 222, ч.1 ст. 209 КК України, не ґрунтуються на законі та матеріалах справи.
За змістом ст. 222 КК України кримінальна відповідальність службової особи суб'єкта господарської діяльності за шахрайство з фінансовими ресурсами настає у разі надання нею завідомо неправдивої інформації органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим чи органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків у разі відсутності ознак злочину проти власності.
Зі змісту цієї норми закону та роз'яснень, що містяться в п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 квітня 2003 року "Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності" (va003700-03) , вбачається, що така інформація повинна неправдиво відображати фінансово - економічний стан або певні сторони діяльності суб'єкта господарювання і стала підставою для прийняття рішення про надання цьому суб'єкту субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків.
Як встановлено судом, на підставі підроблених ОСОБА_1 довідок про розмір заробітної плати банком укладено з ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 кредитні договори і виплачено їм відповідні суми грошей.
Таким чином, підроблені директором ТОВ СП "Поле" ОСОБА_1 довідки надавалися банку не з метою отримання кредиту суб"єктом господарської діяльності - ТОВ СП "Поле", а приватними особами, які і отримали кредити на розвиток їх домашнього господарства.
За таких обставин у діях ОСОБА_1 відсутній склад злочину, передбачений ч.ч.1, 2 ст. 222 КК України.
У зв'язку з цим та з урахуванням того, що санкція ч.1 ст. 366 КК України передбачає покарання менше трьох років позбавлення волі, в її діях відсутній і склад злочину, передбачений ч.1 ст. 209 КК України.
Отже, вирок в частині засудження ОСОБА_1 за ч.ч.1,2 ст. 222 та ч.1 ст. 209 КК України в порядку ст. 395 КПК України підлягає скасуванню, а справа закриттю на підставі п.2 ч.1 ст. 6 КПК України.
Призначаючи ОСОБА_1 покарання за ч.1 ст. 366 КК України у виді обмеження волі, суд допустив помилку, у зв'язку із чим твердження прокурора в касаційному поданні про порушення судом вимог ч.3 ст. 61 КК України, є обґрунтованими.
Відповідно до ч.3 ст. 61 КК України покарання у виді обмеження волі не застосовується до жінок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років.
Як видно з матеріалів справи (т.2 а.с.38, 39), на момент постановлення вироку ОСОБА_1 мала двох дітей - ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_3, а тому у відповідності до вимог ч.3 ст. 61 КК України їй не могло бути призначено такий вид покарання, як обм еження волі.
З огляду на те, що у касаційному поданні не йдеться про м'якість призначеного ОСОБА_1 покарання із застосуванням ст. 75 КК України, підстав для скасування вироку та направлення справи на новий судовий розгляд, як про це просить у касаційному поданні прокурор, немає.
Також суд касаційної інстанції не вправі призначити ОСОБА_1 інший вид покарання, передбачений ч.1 ст. 366 КК України, - штраф, так як звільнення від цього покарання з випробуванням законом не передбачено, а призначення покарання, яке виконується реально, погіршить становище засудженої.
Згідно з роз'ясненнями, що містяться в п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2004 року "Про практику призначення судами кримінального покарання", у випадку, коли санкцією статті, за якою засуджується особа, передбачено лише такі покарання, які з огляду на її вік та стан не можуть бути до неї застосовані, суд, за наявності до того підстав, відповідно до ст. 7 КПК України повинен звільнити особу від кримінальної відповідальності або звільнити засудженого від покарання.
Оскільки до ОСОБА_1 з урахуванням її стану не може бути застосоване основне покарання у виді обмеження волі, а більш м'яке покарання за конкретних обставин справи призначити не можна, також, ураховуючи відсутність підстав для звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинений злочин відповідно до ст. 7 КПК України, вирок суду підлягає зміні зі звільненням засудженої від покарання за ч.1 ст. 366 КК України - як основного, так і додаткового, яке самостійно не призначається.
Крім того, у зв'язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 складу злочину, передбаченого ч.ч.1,2 ст. 222 КК України, належить скасувати вирок і в частині стягнення з неї на користь Дніпродзержинського філіалу комерційного банку "ПриватБанк" матеріальної шкоди у сумі 1524 грн. 82 коп., завданої неповерненням частини кредитів на вказану суму, а позов Дніпродзержинського філіалу комерційного банку "ПриватБанк" відповідно до ч.3 ст. 328 КПК України слід залишити без розгляду.
Керуючись статтями 394, 395 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А:
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, задовольнити частково.
Вирок Криничанського районного суду Дніпропетровської області від 24 квітня 2007 року щодо ОСОБА_1в частині засудження за ч.ч.1,2 ст. 222 та ч.1 ст. 209 КК України в порядку ст. 395 КПК України скасувати, а справу закрити на підставі п.2 ч.1 ст. 6 КПК України.
Цей же вирок в частині засудження ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 366 КК України змінити й виключити з нього призначення засудженій покарання за цією статтею у виді обмеження волі на два роки з позбавленням права обіймати посади і займатися діяльністю, пов'язаною з отриманням та розпорядженням кредитними коштами, на строк два роки та застосування ст.ст. 75, 76 КК України. Вважати ОСОБА_1 засудженою за ч.1 ст. 366 КК України без призначення покарання.
В частині вирішення цивільного позову Дніпродзержинського філіалу комерційного банку "ПриватБанк" про стягнення з ОСОБА_1 матеріальної шкоди у сумі 1524 грн. 82 коп. вирок скасувати, а позов Дніпродзержинського філіалу комерційного банку "ПриватБанк" залишити без розгляду.
Судді: КРАВЧЕНКО К.Т. КУЗЬМЕНКО О.Т. МОРОЗ М.А.