У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України
у кримінальних справах у складі:
Головуючого
Скотаря А.М.
суддів
Шевченко Т.В., Кузьменко О.Т.
за участю прокурора
Микитенка О.П.
адвокатів захисника потерпілої
ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 ОСОБА_5 ОСОБА_6
розглянула в судовому засіданні в м.Києві 17 квітня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, касаційними скаргами адвоката ОСОБА_2 в інтересах потерпілої ОСОБА_6, засудженого ОСОБА_1 та його захисника - адвоката ОСОБА_3, засудженого ОСОБА_7 та його захисника - адвоката ОСОБА_4 на вирок апеляційного суду Вінницької області від 19 жовтня 2007 року.
Цим вироком
ОСОБА_1,
1976 року народження, уродженця
м.Вінниці, громадянина України, не судимого
засуджено за п.12 ч.2 ст.115 КК України (2341-14) до позбавлення волі на строк 12 років.
ОСОБА_7,
1980 року народження, уродженця
м. Вінниці, не судимого
засуджено за п.12 ч.2 ст.115 КК України (2341-14) до позбавлення волі на строк 11 років.
Постановлено стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 39.049грн.51 коп. на відшкодування матеріальної шкоди і 200000 грн. моральної шкоди; на користь ОСОБА_8 500 грн. матеріальної шкоди і 100 000грн. моральної шкоди.
Постановлено речовий доказ - автомобіль "Mersedes Bens ML320" реалізувати, звернувши виручені від продажу гроші на користь потерпілих ОСОБА_6 і ОСОБА_8
ОСОБА_1 та ОСОБА_7 засуджені за те, що 9 листопада 2006 року після 5 години ранку, знаходячись у приміщенні та біля кафе "Пікнік", яке розташоване на виїзді з с.Ксаверівка Вінницького району, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, під час сварки і бійки на грунті неприязних відносин з ОСОБА_9, діючи узгоджено з двома особами, щодо яких справу виділено в окреме провадження у зв'язку з розшуком, вчинили умисне вбивство ОСОБА_9. При цьому ОСОБА_7 наніс йому 3-4 удари обухом сокири по ногах, а ОСОБА_1 наніс декілька ударів поліном та обухом сокири по голові. Дві особи, щодо яких справу виділено в окреме провадження, нанесли йому сильні удари руками і ногами і в різні частини тіла та по голові. Вважаючи ОСОБА_9 померлим, ОСОБА_1, ОСОБА_7 та названі особи вирішили поховати труп на смітнику біля с.Комарів Вінницького району, куди поїхали на двох автомобілях. При цьому ОСОБА_9 знаходився в автомобілі "Mersedes Bens", яким керував ОСОБА_1. Оскільки ОСОБА_9 знову подав ознаки життя, біля с.Некрасово названа група зупинилася, потерпілого витягли з машини і з метою доведення спільного умислу на позбавлення його життя ОСОБА_1 дерев'яною палицею наніс йому два удари по голові, після чого ОСОБА_9 помер. Спільними умисними діями ОСОБА_1, ОСОБА_7 та вище згадані особи спричинили ОСОБА_9 відкриту черепно-мозкову травму, від якої настала його смерть.
У касаційному поданні прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, просить вирок скасувати у зв'язку з м'якістю покарання, яке не відповідає ступеню тяжкості злочину та даним про особи засуджених. Крім того, вказує на незаконність рішення суду в частині конфіскації автомобіля "Mersedes Bens ML320", оскільки цей автомобіль належить особі, щодо якої справу виділено в окреме провадження у зв'язку з розшуком.
У касаційних скаргах:
- адвокат ОСОБА_2, в інтересах потерпілої ОСОБА_6 просить вирок скасувати внаслідок м'якості покарання, оскільки суд не врахував всіх обставин, що його обтяжують;
- засуджений ОСОБА_1 та його захисник ОСОБА_3 просять вирок змінити, кваліфікувати його дії за ст.118 КК України (2341-14) , посилаючись на те, що суд без достатніх підстав засудив його за вбивство за обтяжуючих обставин, хоча він вчинив вбивство при перевищенні меж необхідної оборони. Iнші особи в цьому участі не брали;
- засуджений ОСОБА_7 та його захисник - адвокат ОСОБА_4 просять вирок щодо нього скасувати, справу закрити, посилаючись на його непричетність до вбивства ОСОБА_9 за обтяжуючих обставин, оскільки ОСОБА_7 завдав йому тільки два удари обухом сокири по ногах, захищаючись від його нападу. Стверджують про непричетність до смерті ОСОБА_9 осіб, щодо яких справу виділено в окреме провадження.
Заслухавши доповідь судді Шевченко Т.В., прокурора Микитенка О.П., який підтримав касаційне подання, потерпілу ОСОБА_6 та її представника - адвоката ОСОБА_2, захисників засуджених - адвокатів ОСОБА_3 та ОСОБА_4, захисника ОСОБА_5, які підтримали свої касаційні скарги, обговоривши доводи касаційного подання та касаційних скарг колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає частковому задоволенню, а касаційні скарги задоволенню не підлягають з таких підстав.
Висновок суду про винність ОСОБА_1 та ОСОБА_7 у вчиненні умисного вбивства ОСОБА_9 за попередньою змовою групою осіб грунтується на доказах, що були досліджені в судовому засіданні.
Так, засуджені як на досудовому слідстві так і в суді не заперечували, що наносили удари в ОСОБА_9 у голову та інші частини тіла, в тому числі обухом сокири та поліном, і що саме внаслідок їхніх спільних дій настала смерть потерпілого.
Винність ОСОБА_7 та ОСОБА_1 підтверджується також іншими доказами:
- згідно з висновками судово-медичної експертизи на трупі ОСОБА_9 виявлено відкриту черепно-мозкову травму, яка стала причиною його смерті, та синці на тулубі, верхніх і нижніх кінцівках. Йому було спричинено не менше 15 ударів по голові, 15 ударів по інших частинах тіла твердим тупим предметом (т.1 а.с.145-146; 149-153, т.2 а.с.150-151);
- згідно з показаннями свідка ОСОБА_10, 9 листопада 2006 року о 6 годині 15 хвилин йому на мобільний телефон зателефонував ОСОБА_9 і сказав, що він знаходиться у с.Ксаверівка і з ним хоче розмовляти "Кінь", тобто особа, що знаходиться у розшуку. Голос ОСОБА_9 був схвильований, зв'язок з ним перервався, здавалося, що у нього забрали телефон. Цими даними спростовуються доводи ОСОБА_1 та ОСОБА_7 про непричетність названої особи до вбивства ОСОБА_9, а також підтверджується наявність у них конфлікту з ОСОБА_9
- показаннями свідка ОСОБА_11 на досудовому слідстві підтверджується те, що у кафе "Пікнік" після 4 години 9 листопада знаходилися 5 чоловік, між якими відбулася сварка і бійка (т.1 а.с.20, 118-120);
- при огляді місця події за вказівкою Оє на смітнику неподалік с.Комарів Вінницького району було виявлено труп ОСОБА_9 (т.1 а.с.52-61);
- під час огляду автомобіля "Mersedes BensML320" (т.1 а.с.91-92; т.2 а.с.168-175) виявлено сліди крові, яка згідно з висновком судово-імунулогічної експертизи могла походити від ОСОБА_9 (т.2 а.с.182-187), що також спростовує доводи засуджених про непричетність осіб, щодо яких справу виділено в окреме провадження, до його смерті;
- згідно з висновками судово-психіатричних експертиз ОСОБА_1 та ОСОБА_7 психічними захворюваннями не страждають, у стані тимчасового хворобливого розладу психічної діяльності не знаходилися і тому обгрунтовано визнані судом осудними (т.2 а.с.75-77, 84-86).
Зміні показань засудженими в частині участі у вчиненні злочину осіб, щодо яких справу виділено в окреме провадження, суд надав вірну оцінку у вироку і правильно визнав достовірними їх показання про побиття ОСОБА_9 чотирма особами. Доводи засуджених про застосування до них незаконних методів ведення слідства, під впливом яких вони дали неправдиві покази, перевірялися прокурором під час досудового слідства і судом та визнані такими, що не відповідають дійсності.
Суд також вірно дійшов висновку про те, що ОСОБА_7 і ОСОБА_1 не перебували в стані необхідної оборони, а вчинили умисне вбивство ОСОБА_9 разом з двома іншими особами під час сварки і бійки, про що свідчить як наявність тілесних ушкоджень у засуджених, так і численні тілесні ушкодження у ОСОБА_9.
Про наявність попередньої змови на умисне вбивство ОСОБА_9, як правильно вказав суд у вироку, свідчить узгодженість і спільність їхніх дій, спрямованих на позбавлення його життя.
Таким чином, судом ретельно перевірені всі докази по справі і надано їм об'єктивну оцінку. Дії ОСОБА_1 та ОСОБА_7 правильно кваліфіковано за п.12 ч.2 ст.115 КК України (2341-14) .
Покарання призначено у відповідності з вимогами ст.65 КК України (2341-14) з урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, даних про особи винних, всім обставин справи. Оскільки міра покарання є наближеною до мінімального розміру, передбаченого санкцією ч.2 ст.115 КК України (2341-14) , підстав для її пом'якшення немає, як і не убачається підстав для скасування вироку внаслідок м'якості покарання.
В той же час, доводи касаційного подання про незаконність рішення суду в частині конфіскації автомобіля "Mersedes Bens ML320" є слушними. Так, згідно з п.1 ч.1 ст.81 КПК України (1001-05) при вирішенні питання про речові докази, знаряддя злочину, що належать обвинуваченому, конфіскуються. Натомість, в справі відсутні дані про те, кому саме належав даний автомобіль, хоча і встановлено, що користувалася ним особа, щодо якої справу виділено в окреме провадження і питання про винність якої цим вироком не вирішувалося. За таких обставин, у суду не було підстав для вирішення долі цього речового доказу шляхом його реалізації на користь потерпілих. Тому це рішення підлягає виключенню з резолютивної частини вироку.
Керуючись ст.ст.395, 396 КПК України (1001-05) . колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, задовольнити частково. Касаційні скарги представника потерпілої, засуджених та їхніх захисників залишити без задоволення. Вирок апеляційного суду Вінницької області від 19 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_7 змінити. Виключити з резолютивної частини вироку рішення суду про реалізацію на користь потерпілих автомобіля "Mersedes BensML320" НОМЕР_1.
В решті вирок залишити без зміни.
С у д д і :
Шевченко Т.В.
Скотарь А.М.
Кузьменко О.Т.