У х в а л а
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Гошовської Т.В., Жука В.Г.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 17 квітня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Центрально-Міського районного суду м. Макіївки Донецької області від 29 жовтня 2007 року.
Цим вироком
ОСОБА_1,
IНФОРМАЦIЯ_1,
уродженця м. Макіївки Донецької області,
громадянина України,
не судимого, -
визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 321 КК України (2341-14) та призначено за цим законом покарання у виді штрафу у дохід держави у сумі 850 грн.
ОСОБА_1 визнано винним та засуджено за те, що він 14 липня 2007 року приблизно у другій половині дня, з метою незаконного придбання, перевезення, зберігання з метою збуту, а також збуту отруйних лікарських засобів, на порушення вимог Закону України "Про лікарські засоби" (123/96-ВР) № 123/96 ВР, Наказу МОЗ України від 07 липня 2004 року № 344 (z0928-04) , зарєєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27 липня 2004 року № 929/9527, перебуваючи у сел. Об'єднаний у м. Маківці Донецької області, у невстановленої слідством особи, умисно, незаконно придбав 14 конвалют з 140 капсулами отруйного лікакрського засобу "трамадол", які вподальшому незаконно перевіз на громадському транспорті до будинку № 5 мікрорайону "Магістральний" сел. Ханженкового Совєтського району м. Макіївки з метою подальшого продажу знайомим, які випадково зустрінуться.
Того ж дня, близько 16 години 30 хвилин ОСОБА_1, перебуваючи біля вищезазначеного будинку, умисно, незаконно збув шляхом продажу ОСОБА_2 і ОСОБА_3 дві конвалюти, в кожній з яких містилося по 10 капсул вказаного отруйного лікарського засобу, за ціною 20 грн. за одну конвалюту. Відразу ж ОСОБА_1, ОСОБА_2 і ОСОБА_3 були затримані на місці вчинення злочину і доставлені до Совєтського РВ Макіївського МУ, де близько 17 години 45 хвилин працівниками міліції у присутності понятих у ході особистого огляду ОСОБА_1 у спортивній сумці останнього було виявлено і вилучено 12 конвалют, в яких містилися 120 капсул отруйного лікарського засобу "трамадол", а також гроші у сумі 40 грн. Крім того, працівниками міліції в присутності понятих у ході огляду верхнього одягу ОСОБА_2 і ОСОБА_3 в їх спортивних куртках було виявлено і вилучено по одній конвалюті, в якій знаходилися 10 капсул отруйного лікарського засобу "трамадол".
В апеляційному порядку справа не розглядалась.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування вироку щодо ОСОБА_1 з направленням справи на додаткове розслідування у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону та невідповідністю призначеного покарання тяжкості злочину внаслідок м'якості. При цьому посилається на те, що як убачається з даних висновку експертизи наркотичних, сильнодіючих, отруйних речовин, середня вага "трамадолу" в одній капсулі складає 0,2985 г, тобто середня вага вмісту "трамадолу" у 140 капсулах, вилучених у ОСОБА_1, становила 41,8 г, що, згідно з положенням наказу № 511 від 31 серпня 2007 року, утворює великий розмір, а тому дії ОСОБА_1 підпадають під ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 321 КК України (2341-14) . Зазначає, що з урахування неправильної кваліфікації дій ОСОБА_1 призначене йому покарання не відповідає тяжкості вчиненого злочину та є надмірно м'яким.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно не підлягає задоволенню з таких підстав.
Висновки про винуватість засудженого ОСОБА_1 у вчиненні злочину суд обгрунтував викладеними у вироку доказами, які у касаційному поданні не оспорюються.
Як убачається з матеріалів справи, органами досудового слідства ОСОБА_1 обвинувачувався у незаконному придбанні, перевезенні, зберіганні з метою збуту і збуті отруйних лікарських засобів.
Суд, оцінивши в сукупності докази по справі, дійшов обгрунтованого висновку про те, що кваліфікація дій ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 321 КК України (2341-14) є правильною.
Що стосується посилання прокурора на те, що відповідно до висновку експертизи наркотичних, сильнодіючих, отруйних речовин, середня вага "трамадолу" в одній капсулі складає 0,2985 г, тобто середня вага вмісту "трамадолу" у 140 капсулах, вилучених у ОСОБА_1, становила 41,8 г., що є великим розміром, а тому його дії повинні кваліфікуватися за ч. 3 ст. 321 КК України (2341-14) , є неспроможними та спростовуються матеріалами справи.
Згідно з висновком експертизи наркотичних, сильнодіючих, отруйних речовин, в капсулах, представлених для дослідження, міститься отруйний лікарський засіб трамадол гідрохлорид, кількісний склад якого у складі вмісту представлених капсул встановити не представилось можливим.
Отже, підстав для скасування вироку місцевого суду з направленням справи на додаткове розслідування для вирішення питання про застосування кримінального закону, який передбачає відповідальність за більш тяжкий злочин, як про це ставиться питання у касаційному поданні, колегія суддів не вбачає.
Призначене ОСОБА_1 покарання відповідає вимогам ст. 65 КК України (2341-14) і підстав вважати його м"яким, як про зазначає прокурор, немає.
Iстотних порушень вимог кримінально-процесуального закону, які тягнуть зміну чи скасування судових рішень, по справі не виявлено.
Керуючись статями 394 - 396 КПК України (1001-05) , колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Донецької області залишити без задоволення.
С У Д Д I:
Гошовська Т.В.
Верещак В.М.
Жук В.Г.