• Вартість земельної ділянки та державне мито за видачу свідоцтва про спадщину


Який розмір державного мита потрібно сплатити за видачу свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку та з якої вартості земельної ділянки його сплачувати?

 


Декретом № 7-93 ставку державного мита за видачу свідоцтва про право на спадщину одному з подружжя, батькам, повнолітнім дітям, онукам, правнукам, братам, сестрам, діду, бабі, іншим спадкоємцям установлено в розмірі 0,5 відсотка від суми спадщини (пп. «ж» п. 3 ст. 3).
Відповідно до п. 44 розділу п’ятого Інструкції № 15 за видачу свідоцтв про право на спадщину державне мито справляється з вартості всього майна, що переходить у спадок, визначеної на день відкриття спадщини.
Статтею 7 Закону № 2658-III визначено, що проведення оцінки майна є обов’язковим, зокрема у випадку оподаткування майна та визначення розміру державного мита згідно із законом.
Пунктом 1.1 Порядку № 2 установлено, що експертна грошова оцінка провадиться при укладанні правових угод щодо земельних ділянок, у тому числі для цілей справляння державного мита, крім угод оренди, дарування та довічного утримання.
Враховуючи положення законодавства України, державне мито за видачу свідоцтва про право на спадщину на земельні ділянки справляється з вартості земельної ділянки, визначеної відповідно до Порядку № 2.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України