У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України в складі:
Головуючого
Синявського О.Г.
суддів
Пекного С.Д., Філатова В.М.
з участю прокурора
Дев
'
ятко В.В.
розглянула в судовому засіданні в м.Києві " 28 " листопада 2006 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок апеляційного суду Луганської області від 31 серпня 2006 року, яким
ОСОБА_1, громадянин України, навчався на 3 курсі
ІНФОРМАЦІЯ_1, раніше судимий 21 грудня 2005 року за ст. 185 ч.2 КК України
із застосуванням ст.ст. 104, 70 КК України, на 3 роки позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік 6 місяців, - засуджений:
- за ст. 115 ч.2 п.п.6, 9 КК України на 14 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна;
- за ст. 152 ч.1 КК України на 4 роки позбавлення волі;
- за ст. 187 ч.1 КК України на 3 роки позбавлення волі;
- за ст. 187 ч.4 КК України на 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.
На підставі ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначено 14 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.
На підставі ст. 71 КК України, частково, строком 1 рік позбавлення волі, приєднано покарання, не відбуте за попереднім вироком, і остаточно визначено 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1. на користь ОСОБА_2 50 000 грн. моральної шкоди і на користь ОСОБА_3 282 грн. 60 коп. матеріальної шкоди.
ОСОБА_1. визнаний винним у вчиненні наступних злочинів.
20 квітня 2006 року приблизно о 1 годині у АДРЕСА_1 ОСОБА_1 скоїв розбійний напад на ОСОБА_3, поєднаний з погрозами застосування до неї насильства, небезпечного для життя і здоров'я потерпілої, з використанням ножа, в результаті чого заволодів сумкою з майном потерпілої на загальну суму 290 грн. 60 коп..
20 квітня 2006 року приблизно о 1 год. 3 хв. у під'їзді будинку АДРЕСА_2 вчинив повторно розбійний напад на ОСОБА_4., поєднаний з погрозами застосування до неї насильства, небезпечного для життя і здоров'я потерпілої, з використанням ножа. У процесі розбою у ОСОБА_1 виник умисел на зґвалтування потерпілої, для чого він із застосуванням фізичного насильства близько 2 години привів її до себе додому у квартиру АДРЕСА_3, де з погрозами розправою та з використанням безпорадного стану потерпілої, яка перебувала у стані сильного алкогольного сп'яніння, зґвалтував ОСОБА_4.. З метою приховати розбій та зґвалтування, ОСОБА_1 привів ОСОБА_4. до лісопосадки вздовж залізної дороги, де відібрав у потерпілої мобільний телефон і золотий браслет. Після цього ОСОБА_1 з метою вбивства ударив потерпілу ножем у живіт, а коли вона впала, наніс їй ножем ще 4 удари в грудну клітку та 3 удари в живіт. ОСОБА_1 заволодів майном потерпілої на загальну суму 710 грн. 82 коп..
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1. посилається на те, що злочини скоїв у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем, що сприяв їх розкриттю, стверджує, що обране йому покарання є надто суворим, і просить застосувати ст. 69 КК України і пом'якшити йому покарання.
Заслухавши доповідача, міркування прокурора про залишення касаційної скарги без задоволення, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає на наступних підставах.
Висновок суду про винність засудженого ОСОБА_1. у вчиненні злочинів за обставин, викладених у вироку, ґрунтується на доказах, досліджених і належним чином оцінених судом.
Вина засудженого ОСОБА_1. стверджується його показаннями та іншими доказами, зібраними по справі, а доведеність вини не оспорюється в касаційній скарзі.
Покарання ОСОБА_1 призначене відповідно до вимог ст. 65 КК України, з урахуванням ступеню тяжкості вчинених злочинів та даних про особу засудженого. Колегія суддів не вбачає підстав для пом'якшення ОСОБА_1 покарання та призначення йому більш м'якого покарання, ніж передбачено законом, із застосуванням ст. 69 КК України.
Керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 залишити без задоволення, а вирок апеляційного суду Луганської області від 31 серпня 2006 року щодо ОСОБА_1 - без зміни.
судді:
Синявський О.Г. Пекний С.Д. Філатов В.М.