СПЕЦІАЛЬНІ ПЕНСІЇ

Який порядок призначення спеціальних пенсій з 1 січня 2004 року?

З 1 січня 2004 року відповідно до п. 13 Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року № 1058-ІУ у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до законів України "Про державну службу", "Про Національний банк України", "Про дипломатичну службу", "Про службу в органах місцевого са- ' моврядування", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України", "Про статус суддів", "Про судову експертизу", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", Митного кодексу України, Положення про помічника-консультан-та народного депутата України та нового Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначених законодавчих актів, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України.

У разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону "Про наукову та науково-технічну діяльність" та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на яку має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону, фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом "Про наукову та науково-технічну діяльність".

З 1 січня 2004 року при призначенні пенсій відповідно до перелічених законодавчих гйсгів заробітна плата для обчислення пенсії враховується в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати (доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, за ставкою, що діяла на день одержання зазначеного заробітку.

Іванна МИКОЛАЙЧУК

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 5 31 січня-6 лютого 2004 р.