ЯКІ ДОХОДИ ІНДЕКСУВАТИ?

Ставка особи — 350 гривень плюс 1ОО гривень персональні.

У серпні дохід особи зріс за рахунок премії до Дня будівельника та з 11 серпня особа була у щорічній відпустці з 11 серпня до 8 вересня. У вересні було надано матеріальну допомогу у розмірі посадового окладу на оздоровлення, а у жовтні — здійснено виплати за лікарняним.

На яких підставах проводиться індексація грошових доходів населення та чи має ця особа право на таку індексацію?

Індексація доходів населення проводиться відповідно до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" у редакції від 6 лютого 2003 року № 491-IV і постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078.

Згідно із зазначеним Законом та постановою КМУ індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру. До них належать: пенсії; стипендії; оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок і розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер; грошове забезпечення військовослужбовців; суми виплат, які здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування; допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування; допомога на дітей самотнім матерям; державна соціальна допомога інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам; щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І і II групи, яка & висновком лікарської комісії медичної установи вимагає постійного стороннього догляду, для догляду за ним; суми відшкодування шкоди, заподіяної працівнику каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; а також суми, які виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

Саме вищеперераховані доходи громадян підлягають індексації.

Індексація грошових доходів населення відповідно до ст. 4 Закону "Про індексацію грошових доходів населення" проводиться у випадку, коли розмір індексу споживчих цін перевищив поріг індексації, який встановлюється на рівні 101 відсотка.

Обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення проводиться наростаючою сумою, починаючи з місяця набуття чинності Законом "Про індексацію грошових доходів населення", який діє з січня 2003 року.

Для проведення подальшої індексації грошових доходів населення обчислення індексу споживчих цін починається з місяця, у якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації.

Підвищення грошових доходів населення в зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця наступного за місяцем, в якому опублікований індекс споживчих цін.

На підставі викладеного, враховуючи наведені дані, доходимо наступного висновку. Індексації підлягають наступні доходи особи: заробітна плата, у розмірі 350 гривень + 100 гривень, премія до Дня будівельника, відпускні з 11 серпня по 8 вересня. Сума, отримана у перші п'ять днів в рахунок оплати лікарняного листа, не індексується (п. З постанови КМУ від 17.07.2003 року № 1078). Матеріальна допомога в розмірі посадового окладу, сплачена на оздоровлення, не підлягає індексації, якщо ці грошові кошти отримані із фонду соціального страхування і якщо вони носять разовий характер.

Відповіді підготовлено консультантами юридичної клініки "Південноукраїнский центр молодих юристів"

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 6 (7 - 13 лютого 2004 р.)