Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
22 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Слинька С. С.,
суддів
Вільгушинського М. Й., Крижановського В. Я.,
розглянувши касаційну скаргу захисника засудженого ОСОБА_4 - Рукавця О. В. на вирок Бучацького районного суду Тернопільської області від 10 березня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області від 31 травня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
вироком Бучацького районного суду Тернопільської області від 10 березня 2017 року ОСОБА_4 засуджено за ч. 1 ст. 125 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 680 грн. Стягнуто з останнього на користь ОСОБА_6 в рахунок відшкодування матеріальної шкоди - 2 068 грн 15 коп та в рахунок моральної шкоди - 1 000 грн.
Ухвалою Апеляційного суду Тернопільської області від 31 травня 2017 року вказаний вирок змінено. Відмовлено у задоволенні цивільного позову щодо відшкодування матеріальної шкоди в сумі 2 068 грн 15 коп. В решті вирок залишено без змін.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга захисника Рукавця О. В. на вказані судові рішення.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 11 вересня 2017 року касаційну скаргу Рукавця О. В. залишено без руху з наданням п'ятнадцятиденного строку для усунення недоліків, який обчислювався починаючи з дня отримання копії ухвали.
При цьому особа, яка подала касаційну скаргу, повідомлялась про те, що у разі невиконання вимог суду скаргу їй буде повернуто.
Попри це, на цей час до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ будь-яких матеріалів на виконання ухвали суду від 11 вересня 2017 року не надходило, хоча копію вказаної ухвали, відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, захисник Рукавець О. В. особисто отримав 16 вересня 2017 року. Тобто, в установлений законом строк особа, яка подала касаційну скаргу, не усунула недоліків касаційної скарги, яку залишено без руху.
Зважаючи на наведене, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу необхідно повернути особі, яка подала скаргу, оскільки відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК України у разі, якщо особа не усунула недоліків касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк, то касаційна скарга повертається.
Таким чином, керуючись ч. 3 ст. 429 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
повернути захиснику Рукавцю Олександру Володимировичу його касаційну скаргу на вирок Бучацького районного суду Тернопільської області від 10 березня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області від 31 травня 2017 року щодо засудженого ОСОБА_4 з усіма доданими до неї матеріалами.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
С. С. Слинько
М. Й. Вільгушинський
В. Я. Крижановський