Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючої Франтовської Т.І.,
суддів: Вільгушинського М.Й. Суржка А.В.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника Колісник Л.О. про направлення кримінального провадження № 12017250120000034 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 186 КК України, з одного суду до іншого у межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло клопотання захисника - адвоката Колісник Л.О. про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2 з Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області до Солом'янського районного суду м. Києва.
У клопотанні зазначено, що в провадженні Солом'янського районного суду м. Києва перебуває кримінальне провадження щодо ОСОБА_2 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України. З метою не погіршення стану обвинуваченого, справедливого призначення покарання, захисник порушує питання про передачу кримінального провадження з Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області до Солом'янського районного суду м. Києва для об'єднання кримінальних проваджень.
Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Згідно з ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення.
Згідно з ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.
Проте у клопотанні захисника не наведено визначених законом безумовних підстав для передачі кримінального провадження № 12017250120000034 за обвинуваченням ОСОБА_2 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів. Замість цього зроблено посилання на необхідність об'єднання кримінальних проваджень, що відповідно до ч. 1 ст. 34 КПК не є підставою для передачі кримінального провадження до іншого суду.
У силу процесуального закону питання про об'єднання матеріалів кримінального провадження вирішується у порядку, передбаченому ст. 334 КПК, з урахуванням положень ст. 217 цього Кодексу.
Таким чином підстав, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК України, для передачі кримінального провадження № 12017250120000034 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 186 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів колегія суддів не вбачає, а виняткових випадків, передбачених частиною 1 цієї ж статті, - у клопотанні не наведено.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про судоустрій і статус суддів (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання захисника Колісник Л.О. про направлення кримінального провадження № 12017250120000034 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 186 КК України, з Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області до Солом'янського районного суду м. Києва залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Т.І. Франтовська
М.Й. Вільгушинський
А.В. Суржок