Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Пузиревського Є. Б.,
суддів:
Єлфімова О. В., Шибко Л. В.,
розглянувши скаргу засудженого ОСОБА_4 на вирок Бродівського районного суду Львівської області від 12 квітня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 18 вересня 2017 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12013150160000249,
В С Т А Н О В И Л А:
Відповідно до ст. 427 КПК України до суду касаційної інстанції подається касаційна скарга, однак в порушення вимог вказаного закону засуджений звернувся з апеляційною скаргою.
Як убачається зі змісту апеляційної скарги засуджений порушує питання про скасування вироку районного суду, ухвали апеляційного суду та просить закрити провадження за ч. 1, ч. 3 ст. 284, ч. 3 ст. 190 КК на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.
Перевіривши скаргу, долучені до неї документи, колегія суддів вважає, що її слід залишити без руху на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 429 КПК України суд касаційної інстанції, встановивши, що касаційну скаргу подано без додержання вимог, передбачених ст. 427 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення касаційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки касаційної скарги і встановлюється строк, необхідний для їх усунення, що не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала касаційну скаргу.
Згідно з ч. 2 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі, зокрема, зазначаються: найменування суду касаційної інстанції, судове рішення, що оскаржується; обґрунтування вимог особи, яка подала касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення; вимоги особи, яка подає касаційну скаргу, до суду касаційної інстанції.
Подана скарга містить формальні посилання на підстави для скасування судових рішень, ретельний опис подій у провадженні із висновками про його невідповідність фактичним обставинам. Однак, у ній не зазначено, які істотні порушення кримінального процесуального закону чи неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність допущені судами при розгляді цього кримінального провадження, які можуть бути предметом касаційного розгляду.
Невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження, однобічність, неповнота судового розгляду та неналежна, на думку засудженого, оцінка доказів не є предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Отже усупереч вимогам ч. 2 ст. 427 КПК України зі змісту скарги не вбачається в чому виразилися порушення, допущені судами першої та апеляційної інстанцій при розгляді кримінального провадження щодо засудженого, та які відповідно до ч. 1 ст. 438 КПК України є підставами для скасування або зміни судових рішень, а також у чому полягали саме такі порушення та яким судом їх було допущено, не наведено конкретних доводів та аргументів в обґрунтування незаконності оскаржуваних судових рішень.
Крім того, не зазначено, які саме доводи апеляційної скарги не перевірив суд апеляційної інстанції та на які з них не надав відповіді.
Статтею 436 КПК України передбачено, що суд касаційної інстанції має право: залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу без задоволення; скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції; скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження; змінити судове рішення.
З урахуванням зазначеного, прохання засудженого щодо результатів розгляду скарги, не конкретизоване та не узгоджується з вимогами ст. 436 КПК України.
Вказані порушення унеможливлюють вирішення питання про відкриття касаційного провадження.
Залишення касаційної скарги без руху не перешкоджає відкриттю касаційного провадження за умови усунення зазначених у цій ухвалі недоліків, якщо скарга надійде у межах строку, визначеного у ст. 426 КПК України, або не пізніше п'ятнадцятиденного строку з дня одержання копії ухвали про залишення касаційної скарги без руху (заявник має підтвердити, що він не пропустив цей строк при повторному зверненні до суду).
Керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Скаргу засудженого ОСОБА_4 на вирок Бродівського районного суду Львівської області від 12 квітня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 18 вересня 2017 року залишити без руху.
Встановити засудженому п'ятнадцятиденний строк для усунення зазначених недоліків з дня отримання копії ухвали.
У разі невиконання вимог суду касаційна скарга буде повернута особі, яка її подала.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Є. Б. Пузиревський
О.В. Єлфімов
Л. В. Шибко