Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
№ 5 - 5877 ск 17
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.
суддів Квасневської Н.Д., Пузиревського Є.Б.,
розглянула в судовому засіданні 20 листопада 2017 року в м. Києві касаційну скаргу адвоката Дьоміної М.В. в інтересах ОСОБА_2 на ухвалу Червонозаводського районного суду м. Харкова від 15 вересня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 20 жовтня 2017 року.
Ухвалою слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова від 15 вересня 2017 року задоволено клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області та надано дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017220000000945 від 31 серпня 2017 року щодо ОСОБА_2 за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 186, ч. 4 ст. 187 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 20 жовтня 2017 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката Дьоміної М.В. на ухвалу слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова від 15 вересня 2017 року, оскільки апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягало оскарженню в апеляційному порядку.
У касаційній скарзі скаржник порушує питання про перевірку ухвали апеляційного суду в касаційному порядку.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи касаційної скарги та дослідивши додані до скарги копії судових рішень та інші матеріали, колегія суддів дійшла до висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів вбачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Так, стаття 309 КПК України містить вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування.
Відповідно до ч. 3 ст. 309 КПК України скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.
Як правильно зазначено апеляційним судом, до передбаченого ст. 309 КПК України переліку не входить оскарження ухвали слідчого судді про задоволення клопотання про проведення спеціального досудового розслідування.
Положеннями ч. 4 ст. 399 КПК України передбачено, що суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.
Враховуючи наведене, апеляційний суд, відмовляючи у відкритті апеляційного провадження за адвоката Дьоміної М.В. на ухвалу слідчого судді, діяв відповідно до вимог кримінального процесуального закону, а тому колегія суддів не вбачає підстав для задоволення скарги та вважає, що у відкритті провадження за касаційною скаргою скаржника слід відмовити на підставі п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України.
Враховуючи викладене та керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, п. 6 розділу ХII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про судоустрій і статус суддів (1402-19) від 2 червня 2016 року, колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою адвоката Дьоміної М.В. в інтересах ОСОБА_2 на ухвалу Червонозаводського районного суду м. Харкова від 15 вересня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 20 жовтня 2017 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і :
Шибко Л.В.
Квасневська Н.Д.
Крещенко А.М.