Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 листопада 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складіколегії:
головуючого Вільгушинського М. Й.,
суддів: Крижановського В. Я., Слинька С. С.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Зарічного районного суду м. Суми від 09 червня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 10 жовтня 2017 року щодо нього,
в с т а н о в и в:
Як убачається зі змісту касаційної скарги, вироком Зарічного районного суду м. Суми від 09 червня 2017 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 10 жовтня 2017 року, ОСОБА_1 визнано винуватим і засуджено за ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 186 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки.
За змістом касаційної скарги засуджений ОСОБА_1 стверджує про незаконність судових рішень щодо нього та порушує питання про їх перевірку судом касаційної інстанції.
Проте касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду, оскільки не відповідає вимогам ст. 427 КПК України.
Згідно зі ст. 438 КПК України підставами для скасування або зміни судових рішень можуть бути лише істотне порушення кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого.
При цьому у скарзі засуджений ОСОБА_1, обґрунтовуючи свою позицію щодо незаконності оскаржуваних судових рішень щодо нього, не послався на передбачені ст. 438 КПК України підстави для скасування або зміни судових рішень судом касаційної інстанції.
Також у порушення п. 5 ч. 2 ст. 427 КПК України, вимоги касаційної скарги засудженого викладені без урахування ст. 436 КПК України, якою передбачені повноваження суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги.
Крім того, усупереч положенням ч. 5 ст. 427 КПК України до касаційної скарги не додано копій оскаржуваних судових рішень, завірених належним чином, як це передбачено п.13.7 Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 17 грудня 2013 року № 173 (v0173750-13) .
Відповідно до ч. 3 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі слід зазначити чи бажає особа, яка подала касаційну скаргу, брати участь у касаційному розгляді, чого ОСОБА_1 не зробив.
З огляду на викладене, касаційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням строку на усунення вищевказаних недоліків.
Враховуючи наведене та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України,
п о с т а н о в и в:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Зарічного районного суду м. Суми від 09 червня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 10 жовтня 2017 року щодо нього залишити без руху та надати для усунення вказаних недоліків п'ятнадцятиденний строк із дня отримання копії ухвали.
У разі невиконання вимог касаційна скарга буде повернута особі, що її подала.
Ухвала набуває законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
М. Й. Вільгушинський
В. Я. Крижановський
С. С. Слинько