• Продаж продукції, виробленої з експортованої давальницької сировини


Згідно із зовнішньоекономічним контрактом український замовник (резидент) вивозить за межі митної території України давальницьку сировину для подальшої переробки виконавцем-нерезидентом. Розрахунок за переробку сировини здійснюється частиною давальницької сировини та відходів від переробки. Зовнішньоекономічним контрактом передбачено, що готова продукція не повертається в Україну, а реалізується на території нерезидента покупцю. Оплата за цю продукцію здійснюється покупцем на рахунок продавця (резидента). Який порядок визначення та розмір податкового кредиту i податкових зобов’язань у резидента, котрий виступає замовником i продавцем?
(ТОВ «Тарон», м. Дніпродзержинськ)

 


Порядок вивезення давальницької сировини українського замовника за межі митної території України та повернення в Україну готової продукції передбачено ст. 5 Закону № 327/95-ВР.
Якщо зовнішньоекономічним контрактом передбачено, що готова продукція не повертається в Україну, мито, податки та збори справляються на момент митного оформлення давальницької сировини, яка вивозиться за межі митної території України (п. 6 ст. 5 Закону № 327/95-ВР).
Щодо порядку обкладання ПДВ давальницької сировини резидента, яка вивозиться за межі митної території України й там переробляється, а результат переробки (готова продукція) не повертається на митну територію України, то така операція окремо Законом № 327/95-ВР не регулюється.
Отже, для таких операцій необхідно застосовувати порядок обкладання ПДВ, аналогічний порядку обкладання для операцій у зовнішньоекономічній діяльності (продаж товарів, що були вивезені (експортовані) за межі митної території України, та ввезення (пересилання) товарів на митну територію України), який передбачено Законом № 168/97-ВР.
А саме: при здійсненні операцій із вивезення товарів за межі митної території України застосовується порядок обкладання ПДВ, передбачений пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР, згідно з яким щодо таких операцій з продажу товарів ПДВ обчислюється за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України в разі, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною вантажною декларацією.
Наказом № 418 затверджено порядок застосування нульової ставки ПДВ по операціях із вивезення (експортування) товарів за межі митної території України, згідно з яким підтвердженням факту перетину товарами митного кордону України відповідно до постанови № 243 є наявність оригіналу п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») вантажної митної декларації форми МД-2 (МД-3), що є її складовою частиною, оформленого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту товарів, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчинюється напис про фактичне вивезення експортованих товарів за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи i гербовою печаткою митного органу.
Платник, що здійснив операцію з вивезення товарів за межі митної території України, відповідно до п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР має право на податковий кредит, який враховується у розрахунку для отримання позитивного або від’ємного значення суми ПДВ, що належить сплаті до бюджету або поверненню з бюджету в терміни, передбачені законодавством.
Обов’язковою умовою для отримання такого відшкодування у суб’єкта господарювання, який здійснює зовнішньоекономічну діяльність, є наявність зовнішньоекономічного контракту як на переробку за межами митної території України давальницької сировини, так i на реалізацію готової продукції, виготовленої з такої давальницької сировини, та/або реалізації частини такої давальницької сировини, належним чином зареєстрованих. Крім того, необхідне підтвердження уповноваженого банку про надходження валютної виручки, якщо розрахунки за реалізацію за межами митної території України готової продукції, виготовленої з давальницької сировини резидента, провадяться іноземною валютою (лист № 3205/7/16-1217-16).
Якщо частина давальницької сировини (відходів від її переробки) або готова продукція залишається нерезиденту як оплата послуги по її переробці, то така операція (в цій частині) з метою обкладання ПДВ вважається бартерною, обкладається ПДВ за нульовою ставкою, однак сума ПДВ, сплачена (нарахована) у зв’язку з придбанням такої вивезеної (експортованої) давальницької сировини, не відноситься на збільшення податкового кредиту, а включається до складу валових витрат виробництва (обігу) платника податку звітного періоду (ст. 7 Закону № 380-IV).
Щодо операцій з продажу поза межами митної території України готової продукції, виготовленої з такої давальницької сировини, то такий продаж не підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004