Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 листопада 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Вільгушинського М. Й.,
суддів: Крижановського В. Я., Слинька С. С.,
розглянувши в судовому засіданні заяву, яка за змістом є касаційною скаргою, засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 12 жовтня 2017 року,
в с т а н о в и в:
За вироком Апеляційного суду Запорізької області від 14 травня 2004 року ОСОБА_1 визнано винуватим і засуджено за пунктами 1, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 184 КК України до покарання у виді довічного позбавлення волі.
Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 12 жовтня 2017 року заяву засудженого ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами зазначеного вироку апеляційного суду від 14 травня 2004 року щодо нього разом із усіма долученими до неї документами повернуто заявникові для звернення до належного суду першої інстанції.
За змістом касаційної скарги засуджений ОСОБА_1, посилаючись на незаконність ухвали апеляційного суду, порушує питання про її перевірку судом касаційної інстанції.
Проте, касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду, оскільки не відповідає вимогам ст. 427 КПК України.
Так, вимоги касаційної скарги засудженого викладені без урахування положень ст. 436 КПК України, якою регламентовано, що суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право, зокрема, скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції; скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження; змінити судове рішення.
Також у порушення ч. 3 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі не зазначено чи бажає особа, яка її подала, брати участь у касаційному розгляді.
Крім того, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства повернення заяви ОСОБА_1 не позбавляє його права на звернення до належного суду першої інстанції.
З огляду на викладене, касаційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням строку на усунення вищевказаних недоліків.
Враховуючи наведене та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України,
п о с т а н о в и в:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 12 жовтня 2017 року залишити без руху та надати для усунення вказаних недоліків п'ятнадцятиденний строк із дня отримання копії ухвали.
У разі невиконання вимог касаційна скарга буде повернута особі, що її подала.
Ухвала набуває законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
М. Й. Вільгушинський
В. Я. Крижановський
С. С. Слинько