• Торгівля за готівкові кошти


Підприємець перебуває на загальній системі оподаткування i займається діяльністю у сфері торгівлі за готівкові кошти. Загальний обсяг продажу не перевищує 60 тис. грн. на рік. Чи має підприємець зареєструватись платником ПДВ?
(В. Костенко, м. Переяслав-Хмельницький)

 


Особа, яка здійснює на митній території України підприємницьку діяльність з торгівлі за готівкові кошти, незалежно від обсягів продажу є платником ПДВ. Цей порядок не поширюється лише на фізичних осіб, які здійснюють торгівлю на умовах сплати ринкового збору в порядку, встановленому законодавством (п. 2.3 ст. 2 Закону № 168/97-ВР).
Таким чином, підприємець, якщо він не здійснює торгівлю на умовах сплати ринкового збору, має зареєструватись платником ПДВ незважаючи на те, що обсяг продажу за останні 12 календарних місяців не перевищив 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61200 грн.).
Необхідно підкреслити, що особи, зареєстровані як платники ПДВ на підставі того, що вони здійснюють торгівлю за готівку (кредитні дебетові картки або комерційні чеки), до податкового періоду, в якому ними досягається зазначений обсяг оподатковуваних операцій, подають декларацію з ПДВ за скороченою формою (податкову декларацію з ПДВ (скорочену)), затвердженою наказом № 499.
Податкова декларація за скороченою формою подається до першого звітного періоду, в якому платником досягнуто обсяг оподатковуваних операцій у розмірі 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61200 грн.). За перший звітний період, в якому зазначені обсяги оподатковуваних операцій були досягнуті, платником подається загальна податкова декларація.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004