• Реалізація хліба, випеченого із закупленого борошна


Чи може бути віднесено до продажу продукції власного виробництва приватного підприємства — платника фіксованого сільськогосподарського податку (платника ПДВ), на якого розповсюджуються пільги, встановлені п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, операції з реалізації хліба, випеченого із закупленого борошна?
(ПСП ім. Б. Хмельницького, с. Збружковка, Одеська обл.)

 

Для сільськогосподарських виробників незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, в яких сума, одержана від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, за попередній звітний (податковий) рік, а для новостворених підприємств — за поточний звітний період становить не менше 50% загальної суми валового доходу підприємства, встановлено спеціальний режим оподаткування, згідно з яким по операціях з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока та м’яса живою вагою, суми ПДВ, належні до сплати чи відшкодування, на розрахунки з бюджетом не відносяться, а залишаються у власному розпорядженні для цільового використання (п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).
До товарів власного виробництва можуть бути віднесені не лише ті, що мають чітко виражену сільськогосподарську спрямованість, а й несільськогосподарська продукція власних промислових та харчових цехів та інша, однак для визначення права на використання норм п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР у наступному звітному році така продукція не повинна враховуватись. Тому може скластися ситуація, коли сільськогосподарські товаровиробники втратять право на застосування особливого порядку оподаткування.
Оскільки таку норму передбачено для продукції виключно власного виробництва та для продукції, отриманої в результаті переробки власної сільськогосподарської сировини, то на всі інші операції з продажу товарів (робіт, послуг), у тому числі на операції з реалізації хліба, випеченого з придбаного борошна, не можуть поширюватися вищезазначені законодавчі норми щодо особливого режиму сплати сум ПДВ. Такі операції повинні включатися до податкової декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004