• Придбання борошна та зерна з акумульованих коштів


Чи можуть суми ПДВ, які відповідно до п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР не сплачуються до бюджету, а залишаються у власному розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників, використовуватись на придбання борошна та зерна для випікання хлібобулочних виробів?
(ПСП ім. Б. Хмельницького, с. Збружковка, Одеська обл.)

 

Для сільськогосподарських виробників незалежно від організаційно-правової форми та форми власності при виконанні вимог зазначеного пункту щодо обсягів реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва i продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік запроваджено особливий режим оподаткування та перерахування сум ПДВ, згідно з яким по операціях з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока та м’яса живою вагою, суми ПДВ, належні до сплати чи відшкодування, на розрахунки з бюджетом не відносяться (п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).
Зазначені кошти залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Державного бюджету України у безспірному порядку.
Порядок акумуляції та використання сум ПДВ, що не підлягають сплаті до бюджету згідно із зазначеною нормою Закону № 168/97-ВР, затверджено постановою № 271.
Сільськогосподарський товаровиробник повинен вести окремий податковий облік податкових зобов’язань i податкового кредиту щодо операцій, по яких застосовуються загальний i спеціальний режими обкладання ПДВ, на підставі якого до податкового органу подаються окремі декларації щодо діяльності, яка підпадає під норми зазначеного спеціального режиму, та іншої діяльності. При цьому оскільки по пільговій діяльності не здійснюються розрахунки з бюджетом, по ній подається декларація за скороченою формою, затвердженою наказом № 499. Суми ПДВ, визначені до сплати за спеціальною декларацією, у терміни, встановлені законодавством для перерахування сум ПДВ до бюджету, перераховуються з поточного на окремий рахунок i використовуються виключно для придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
Слід звернути увагу на те, що абзацом першим п. 4 Порядку акумуляції, затвердженого постановою № 271, встановлено, що одночасно з декларацією з ПДВ за відповідний звітний період сільськогосподарські товаровиробники подають до органу державної податкової служби за місцем реєстрації довідку про цільове використання сум ПДВ за попередній звітний період.
Оскільки кошти, акумульовані на спеціальному рахунку, мають чітко визначене призначення та спрямовані на інші цілі, у тому числі на придбання борошна та зерна для випікання хлібобулочних виробів, суми ПДВ є такими, що використані не за цільовим призначенням, i тому підлягають стягненню до державного бюджету у безспірному порядку.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004