• Видача довідки одержувачу міжнародної технічної допомоги


Яким нормативно-правовим актом регулюється питання видачі довідки-підтвердження пільг щодо оподаткування ПДВ операцій, які здійснюються на митній території України за кошти міжнародної технічної допомоги у рамках діяльності із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС з моменту набрання чинності п. 11.23 ст. 11 Закону № 168/97-ВР?

 

Операції з продажу товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та надання послуг на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги, обкладаються ПДВ за нульовою ставкою (п. 11.23 ст. 11 Закону № 168/97-ВР). Однак ці пільги не поширюються на операції, що стосуються підакцизних товарів та товарів 1 — 24 груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності.
На виконання Закону № 856-IV, яким було доручено Кабінету Міністрів України привести всі нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України разом з ДПА України затверджено наказ № 276/477.
Право на одержання такої довідки мають (п. 1.4 Положення):
платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою, яка є безпосереднім одержувачем міжнародної технічної допомоги (далі — реципієнт);
платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою-нерезидентом, яка уклала контракт з реципієнтом.
Платники податків, зазначені в п. 1.4 Положення, відповідно до наданих довідок-підтверджень визначають податкові зобов’язання з ПДВ за нульовою ставкою за операціями з продажу товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та надання послуг i виписують податкову накладну щодо застосування нульової ставки за зазначеними операціями в порядку, встановленому чинним законодавством.
При цьому слід зазначити, що платники податків ведуть облік операцій, які обкладаються ПДВ за нульовою ставкою, i у терміни, передбачені чинним законодавством, подають до органу державної податкової служби за місцем реєстрації податкову декларацію з ПДВ, у відповідних розділах якої зазначають здійснювані ними операції, що оподатковуються за нульовою ставкою.
Суми ПДВ, сплачені платниками податків, відшкодовуються їм у термін та в порядку, визначених чинним законодавством.
Водночас слід мати на увазі, що згідно з наказом № 276/477 втратили чинність нормативно-правові акти, які діяли до внесення змін у вищенаведену норму Закону, а саме: наказ № 24/422 i наказ № 44/461, якими передбачалося, що матеріали, обладнання, роботи та послуги, які фінансуються ЄБРР з коштів Чорнобильського фонду «Укриття», закуповуються на території України без ПДВ на підставі довідки, що видається Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004