Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого - судді Квасневської Н.Д.,
суддів Сахна Р.І., Пузиревського Є.Б.,
при секретарі Холявчуку А.А.,
за участю прокурора Ткачук Г.В.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Житомирської області від 16 вересня 2016 року,
в с т а н о в и л а :
Ухвалою слідчого судді Черняхівського районного суду Житомирської області від 26 серпня 2016 року відмовлено за безпідставністю у задоволенні скарги ОСОБА_1 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, та в якій заявник просив зобов'язати керівника слідчого відділу Черняхівського відділення поліції внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР з правовою кваліфікацією ч. 4 ст. 296 КК України щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та розпочати кримінальне провадження.
Ухвалою Апеляційного суду Житомирської області від 16 вересня 2016 року провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді закрито.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 порушує питання про скасування ухвали суду апеляційної інстанції з підстав істотного порушення кримінального процесуального закону. Вважає необгрунтованим висновок апеляційного суду про те, що оскарження ухвали слідчого судді не передбачено в апеляційному порядку, та просить зобов'язати суд апеляційної інстанції розглянути його апеляційну скаргу по суті.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора про необхідність залишення касаційної скарги без задоволення, перевіривши матеріали провадження та обговоривши доводи, наведені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження. До того ж, у ст. 309 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування.
Суд апеляційної інстанції, встановивши, що апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, дійшов обгрунтованого висновку, що апеляційна скарга ОСОБА_1 не може бути предметом апеляційного перегляду та закрив провадження за апеляційною скаргою.
За наведених обставин підстав вважати, що судом апеляційної інстанції прийнято рішення всупереч вимогам кримінального процесуального закону, не встановлено.
Керуючись ст. ст. 433, 434, 436 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Ухвалу Апеляційного суду Житомирської області від 16 вересня 2016 року про закриття провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Черняхівського районного суду Житомирської області від 26 серпня 2016 року залишити без зміни, а касаційну скаргу ОСОБА_1 - без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
С у дд і :
Н.Д. Квасневська
Р.І. Сахно
Є.Б. Пузиревський