• Неприбуткові організації


ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ

Чи можна вважати творчу спілку, що є неприбутковою організацією та має змішану форму фінансування (державна підтримка), закладом культури та чи може вона користуватися пільгою щодо сплати земельного податку?

 

Згідно з п. 4 ст. 12 Закону № 2535-ХІІ від земельного податку звільняються вітчизняні заклади культури.
Разом з тим відповідно до Закону № 1344-ІV пільги щодо плати за землю, визначені пунктами 3 і 4 частини першої ст. 12 Закону № 2535-ХІІ, застосовуються до вітчизняних закладів культури, що утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів.
Статтею 21 Закону № 2117-ХІІ у цілому визначено заклади, підприємства та організації, що здійснюють діяльність у сфері культури, але не наведено окремого визначення саме закладів культури.
Відповідно до Класифікації організаційно-правових форм господарювання під час реєстрації в державних органах статистики закладам присвоюється код 410.
Творча спілка не може бути закладом культури, оскільки вона є об’єднанням громадян, для яких пільгу щодо сплати земельного податку Законом № 2535-ХІІ не надано. Не користуються пільгою щодо сплати цього податку i неприбуткові організації.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004