Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
10 листопада 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Крещенка А. М.,
суддів: Єлфімова О. В., Пузиревського Є. Б.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Херсонської області про направлення кримінального провадження № 12016230090000407 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 2 ст. 121 КК України, за апеляційною скаргою прокурора на ухвалу Бериславського районного суду Херсонської області від 12 жовтня 2017 року з одного суду апеляційної інстанції до іншого,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду Херсонської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 за апеляційною скаргою прокурора на ухвалу Бериславського районного суду Херсонської області від 12 жовтня 2017 року, якою повернуто обвинувальний акт прокурору, з одного суду апеляційної інстанції до іншого.
Подання мотивовано тим, що в судовій палаті з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Херсонської області фактично працює 9 суддів, з яких участь у цьому кримінальному провадженні може брати тільки суддя Калініна О. В. Суддями Коломієць Н. О. та Калініченком І. С. були заявлені самовідводи, які задоволені у встановленому законом порядку; суддя Батрак В. В., Гемма Ю. М. та Красновський І. В. приймали участь в перегляді рішення слідчого судді; суддя Заіченко В. Л. на даний час знаходиться у відпустці, крім того відповідно до рішення загальних зборів суду автоматизований розподіл судових справ із певним коефіцієнтом складності на нього не здійснюється через розгляд ним клопотань про здійснення негласних слідчих (розшукових) дій; на суддю Литвиненко І. І. справи не розподіляються у зв'язку з відрядженням, крім того вона, як і суддя Коровайко О. І., не можуть брати участь з підстав, аналогічних тим, з яких задоволено заяву про самовідвід судді Калініченка І. С. Згідно з рішенням зборів суддів спеціалізація суддів та склади судових палат залишені без змін.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у поданні, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що у задоволенні подання необхідно відмовити з наступних підстав.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, до Апеляційного суду Херсонської області надійшло кримінальне провадження № 12016230090000407 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 2 ст. 121 КК України, за апеляційною скаргою прокурора на ухвалу Бериславського районного суду Херсонської області від 12 жовтня 2017 року.
Відповідно до ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.
Положеннями ч. 3 ст. 76 цього Кодексу передбачено, що суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах першої і касаційної інстанцій, при перегляді судових рішень Верховним Судом України або за нововиявленими обставинами, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали суду апеляційної інстанції.
Згідно з матеріалами кримінального провадження, ухвалою колегії суддів Апеляційного суду Херсонської області від 01 листопада 2017 року задоволено заяви про самовідвід суддів Коломієць Н. О. та Калініченка І. С. Інших судових рішень про задоволення відводів чи самовідводів суддів у вказаних матеріалах немає.
Крім того, до подання апеляційного суду не додано копій судових рішень, з яких вбачалася б неможливість повторної участі суддів у розгляді кримінального провадження щодо ОСОБА_1, а також не наведено обґрунтованих підстав для направлення цього кримінального провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, відповідно до вимог ст. 34 КПК України.
Таким чином, колегія суддів вважає, що подання Апеляційного суду Херсонської області слід залишити без задоволення.
Керуючись ст. 34 КПК України, п. 6 розділу XII Прикінцеві та Перехідні положення Закону України Про судоустрій і статус суддів (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Херсонської області про направлення кримінального провадження № 12016230090000407 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 2 ст. 121 КК України, за апеляційною скаргою прокурора на ухвалу Бериславського районного суду Херсонської області від 12 жовтня 2017 року з одного суду апеляційної інстанції до іншого залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
А. М. Крещенко
О.В. Єлфімов
Є.Б. Пузиревський