Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
09 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Наставного В.В.,
суддів Вільгушинського М.Й., Слинька С.С.,
при секретарі Гапоні В.О.,
розглянувши в судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015260020001378 від 12 вересня 2015 року щодо
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця
м. Чернівці, громадянина України,
за ст. 121 ч. 1 КК України,
за касаційними скаргами засудженого ОСОБА_1 та його захисника - адвоката Мирутенка А.М. на вирок Першотравневого районного суду м. Чернівців від 24 грудня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Чернівецької області від 01 березня 2016 року щодо ОСОБА_1,
за участю прокурора Опанасюка О.В.,
засудженого ОСОБА_1,
його захисника адвоката Мирутенка А.М.,
в с т а н о в и л а :
вироком Першотравневого районного суду м. Чернівців від 24 грудня 2015 року ОСОБА_1 засуджено за ст. 121 ч. 1 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років.
Ухвалою Апеляційного суду Чернівецької області від 01 березня 2016 року вказаний вирок місцевого суду за апеляційними скаргами засудженого, його захисника та потерпілого залишено без зміни.
У своїх касаційних скаргах засуджений та його захисник просять вирок та ухвалу щодо ОСОБА_1 скасувати і призначити новий розгляд в суді першої інстанції.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних кримінальних справ від 14 вересня 2017 року було відкладено розгляд вказаного кримінального провадження для надання можливості потерпілому ОСОБА_3 скористатися наданими йому правами на стадії касаційного розгляду. На виконання вказаної ухвали потерпілому ОСОБА_3 18 вересня 2017 року повторно було направлено двома поштовими відправленнями на його адресу у місті Чернівці копію ухвали про залишення його касаційної скарги без руху, а також копії ухвал про відкриття касаційного провадження за касаційними скаргами засудженого та захисника, про витребування матеріалів кримінального провадження щодо ОСОБА_1, копії касаційних скарг засудженого та захисника, а також пам'ятку про процесуальні права та обов'язки.
Проте, даних про отримання потерпілим ОСОБА_3 вказаних поштових відправлень на адресу касаційного суду не надійшло, а поштове відправлення, яким потерпілому направлено копію ухвали від 31 травня 2016 року про залишення його касаційної скарги без руху, повернулося до ВССУ у зв'язку із закінченням терміну зберігання. Одночасно, інше відправлення з матеріалами за касаційними скаргами засудженого та захисника до ВССУ не повернулося.
Враховуючи вищезазначені обставини та для забезпечення потерпілому ОСОБА_3 можливості скористатися наданими йому правами на стадії касаційного розгляду, в тому числі і щодо оскарження судових рішень, колегія суддів, заслухавши думки учасників судового розгляду, вважає за необхідне повторно направити копії судових рішень на наявні адреси потерпілого, а касаційний розгляд відкласти на іншу дату.
На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 434, 441 КПК України, п. 6 Розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) від 02 червня 2016 року № 1402-VІІІ, колегія суддів
у х в а л и л а:
розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_1 у касаційній інстанції відкласти на 11 годину 25 січня 2018 року, про що повідомити учасників судового провадження.
Повторно направити потерпілому ОСОБА_3 копію ухвали від 31 травня 2016 року про залишення його касаційної скарги без руху.
Доставити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у судове засідання Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (м. Київ, вул. П.Орлика, 4-а) для участі у касаційному розгляді на 11 годину 25 січня 2018 року.
Виконання ухвали в частині етапування ОСОБА_1 та його конвоювання до зали судових засідань покласти на командувача Національної гвардії України та Департамент організаційного забезпечення діяльності служб Державної кримінально-виконавчої служби України Міністерства юстиції України.
Про місце і час касаційного розгляду повідомити учасників кримінального провадження.
Ухвала суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді:
В.В.Наставний
М.Й.Вільгушинський
С.С.Слинько