Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
08 листопада 2017 року м . Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Суржка А.В.,
суддів Кравченка С.І., Лагнюка М.М.,
розглянувши касаційну скаргу потерпілого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 09 жовтня 2017 року щодо обвинуваченого ОСОБА_2,
в с т а н о в и л а:
У касаційній скарзі потерпілий порушує питання про перегляд вказаного судового рішення в касаційному порядку.
Вироком Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 10 липня 2017 року ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі п'ятидесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить вісімсот п'ятдесят гривень.
Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалою від 09 жовтня 2017 року скасував вирок районного суду щодо ОСОБА_2 і призначив новий розгляд у суді першої інстанції.
Перевіривши доводи, наведені в касаційній скарзі, та додані до неї копії судових рішень, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Положеннями ст. 424 КПК України визначено перелік судових рішень, які можуть бути предметом розгляду суду касаційної інстанції. Зокрема, у касаційному порядку оскаржуються судові рішення, які перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Оскільки ухвала апеляційного суду від 09 жовтня 2017 року не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню відносно ОСОБА_3 та її оскарження відповідно до положень КПК України (4651-17) в касаційному порядку не передбачено, вона не може бути перевірена судом касаційної інстанції.
Згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою потерпілого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 09 жовтня 2017 року щодо обвинуваченого ОСОБА_2.
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
А. В. Суржок
С.І. Кравченко
М. М. Лагнюк