Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
07 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Пузиревського Є. Б.,
суддів:
Єлфімова О. В., Шибко Л. В.,
при секретарі судового засідання за участю прокурора
Бражнику М. В., Кулаківського К. О.,
розглянувши в судовому засіданні кримінальне провадження № 12016020010002318 за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_6 на ухвалу судді Апеляційного суду Вінницької області від 03 лютого 2017 року про відмову у задоволенні клопотання щодо поновлення строку на апеляційне оскарження вироку Вінницького міського суду Вінницької області від 02 листопада 2016 року та повернення апеляційної скарги,
В С Т А Н О В И Л А:
 
Вироком Вінницького міського суду Вінницької області від 02 листопада 2016 року
ОСОБА_6,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, раніше неодноразово судимого, останній раз вироком Староміського районного суду м. Вінниці від 30.09.2008 року за ч. 2 ст. 186 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки,
засуджено:
за ч. 2 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки;
за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України ОСОБА_6 призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_6 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки 6 місяців та з покладенням обов'язків, передбачених ч. 1 ст. 76 цього ж Кодексу.
Ухвалено стягнути з ОСОБА_6 на користь:
ОСОБА_7 4550 грн матеріальної шкоди;
держави 264 грн 30 коп. витрат на проведення експертизи.
Ухвалою судді Апеляційного суду Вінницької області від 03 лютого 2017 року відмовлено у задоволенні клопотання ОСОБА_6 щодо поновлення строку на апеляційне оскарження зазначеного вироку місцевого суду від 02 листопада 2016 року та повернуто апеляційного скаргу.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_6, посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, порушує питання про скасування ухвали судді апеляційного суду та призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції, оскільки вважає, що йому безпідставно відмовлено у поновленні строку на апеляційне оскарження вироку місцевого суду щодо нього.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який вважав за необхідне частково задовольнити касаційну скаргу, скасувати ухвалу судді апеляційного суду та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції, перевіривши матеріали кримінального провадження й обговоривши доводи, наведені в касаційній скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК України апеляційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.
Усупереч вимогам указаної статті питання про поновлення строку апеляційного оскарження вирішено не судом апеляційної інстанції, як того вимагає закон, а суддею одноособово.
За таких обставин оскаржене судове рішення не може бути визнане законним через істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, а тому відповідно до п.1 ч.1 ст. 438 КПК підлягає скасуванню з призначенням нового розгляду у суді апеляційної інстанції.
При новому апеляційному розгляді слід виконати усі вимоги чинного законодавства, перевірити всі доводи, на які посилається ОСОБА_6 в апеляційній та касаційній скаргах, і постановити законне й обґрунтоване рішення.
Керуючись статтями 433, 434, 436- 438 КПК України, п. 6 Розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_6 задовольнити частково.
Ухвалу судді Апеляційного суду Вінницької області від 03 лютого 2017 року про відмову у задоволенні клопотання ОСОБА_6 щодо поновлення строку на апеляційне оскарження вироку Вінницького міського суду Вінницької області від 02 листопада 2016 року та повернення апеляційної скарги скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Є. Б. Пузиревський
О.В. Єлфімов
Л. В. Шибко