Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Франтовської Т.І.,
суддів Крижановського В.Я., Суржка А.В.,
розглянувши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Апеляційного суду Луганської області від 14 червня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
Вироком Старобільського районного суду Луганської області від 20 березня 2017 року ОСОБА_1 засуджено за:
ч. 2 ст. 185 КК України на 2 роки 6 місяців позбавлення волі;
ч. 2 ст. 190 КК України на 1 рік позбавлення волі.
Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого більш суворим, ОСОБА_1 призначено остаточне покарання у виді 2 років 6 місяців позбавлення волі.
Вироком Апеляційного суду Луганської області від 14 червня 2017 року скасовано вирок Старобільського районного суду Луганської області від 20 березня 2017 року в частині призначеного покарання за ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 190 КК України та ухвалено новий вирок, яким ОСОБА_1 призначено покарання за:
ч. 2 ст. 185 КК України - 2 роки 9 місяців позбавлення волі;
ч. 2 ст. 190 КК України - 1 рік позбавлення волі.
Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого більш суворим, ОСОБА_1 призначено остаточне покарання у виді 2 років 9 місяців позбавлення волі.
Також вказаним вироком ухвалено стягнути з ОСОБА_1 витрати на проведення товарознавчих експертиз.
В решті - вирок Старобільського районного суду Луганської області від 20 березня 2017 року залишено без змін.
Не погодившись з таким рішення апеляційного суду, засуджений звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою, в якій просить вирок апеляційного суду змінити, пом'якшити призначене покарання та зменшити розмір виплат на користь держави за проведення товарознавчих експертиз.
Перевіривши порядок та строки касаційного оскарження, відповідно до вимог ст. 426 КПК України, доводи касаційної скарги колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу слід повернути особі, яка її подала.
Відповідно до ч. 2 ст. 426 КПК України касаційну скаргу на судові рішення може бути подано особою протягом трьох місяців із дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк із дня вручення йому копії судового рішення.
Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається, якщо її подано після закінчення строку касаційного оскарження, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Згідно даних наявних у ВССУ копію вироку Апеляційного суду Луганської області від 14 червня 2017 року засуджений отримав 15 червня 2017 року.
Касаційну скаргу, засуджений подав 17 жовтня 2017 року, тобто поза межами строку на касаційне оскарження. Клопотань про поновлення строку на касаційне оскарження від ОСОБА_1 до суду касаційної інстанції не надходило.
З урахуванням зазначеного колегія суддів дійшла до висновку, що касаційна скарга підлягає поверненню на підставі п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України.
Керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу на вирок Апеляційного суду Луганської області від 14 червня 2017 року повернути засудженому ОСОБА_1.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Т.І. Франтовська
В.Я. Крижановський
А.В. Суржок