Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
09 листопада 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Солодкова А.А.,
суддів: Зубара В.В., Матієк Т.В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження № 22016060000000039 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, та ОСОБА_2, обвинуваченої за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
у с т а н о в и в:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з Корольовського районного суду м. Житомира до Дружківського міського суду Донецької області.
Подання мотивовано тим, що вказане кримінальне провадження надійшло до Корольовського районного суду м. Житомира з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки, на думку суду апеляційної інстанції, з обвинувального акту вбачається, що інкриміновані ОСОБА_1 і ОСОБА_2 кримінальні правопорушення було вчинено у межах територіальної юрисдикції Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області, підсудність якого змінена і визначена за Дружківським міським судом Донецької області.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи, наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню з таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.
За правилами ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Також абз. 6 ч. 1 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тощо.
З наданих суду матеріалів кримінального провадження видно, що до Корольовського районного суду м. Житомира надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22016060000000039 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, та ОСОБА_2, обвинуваченої за ч. 1 ст. 258-3 КК України.
Як убачається з обвинувального акту, ОСОБА_1 обвинувачується в участі у терористичній організації ДНР та діяльності незаконного збройного формування, а ОСОБА_2 - у сприянні діяльності терористичної організації. При цьому в обвинувальному акті зазначено, що свою діяльність вони здійснювали в м. Донецьку та Донецькій області.
Досудове розслідування цього кримінального правопорушення закінчено слідчим слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській та кримінальне провадження надійшло на розгляд до Корольовського районного суду м. Житомира за місцем органу розслідування, тобто з порушенням правил територіальної підсудності.
За таких обставин подання Апеляційного суду Житомирської області підлягає частковому задоволенню, а кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - передачі з Корольовського районного суду м. Житомира до Апеляційного суду Донецької області, який має визначити місцевий суд для розгляду даного провадження.
Керуючись стаття 32, 34 КПК України (4651-17) , п. 6 розділу XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Подання Апеляційного суду Житомирської області задовольнити частково.
Кримінальне провадження № 22016060000000039 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, та ОСОБА_2, обвинуваченої за ч. 1 ст. 258-3 КК України, передати з Корольовського районного суду м. Житомира до Апеляційного суду Донецької області для визначення місцевого суду для розгляду даного провадження.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
А.А. Солодков
В.В. Зубар
Т.В. Матієк