Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
02 листопада 2017 року м . Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Солодкова А.А.,
суддів: Матієк Т.В., Романець Л.А.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження № 22014050000000332 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з Красноармійського міськрайонного суду Донецької області до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.
Подання мотивовано тим, що, на думку Апеляційного суду Донецької області, місцем вчинення останнього за часом епізоду кримінального правопорушення, в якому обвинувачується ОСОБА_1, є Куйбишивський район м. Донецька, а відповідно до розпорядження голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ розгляд справ, підсудних Куйбишевському районному суду м. Донецька, здійснюється Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області.
Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
За правилами ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Також абз. 6 ч. 1 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.
Як убачається з наданих суду матеріалів кримінального провадження, до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22014050000000332 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, а саме - в участі у терористичній організації.
Згідно з обвинувальним актом, ОСОБА_1 обвинувачується у тому, що у травні 2014 року прибув до будівлі Донецької ОДА, де вступив до складу незаконного збройного формування Руська православна армія терористичної організації ДНР. З травня по кінець липня 2014 року ОСОБА_1 ніс чергування у захопленій представниками ДНР будівлі Управління СБ України в Донецькій області, на блокпостах у м. Донецьку та Донецькій області. В кінці липня 2014 року під час чергування на блокпосту в с. Карлівка Мар'їнського району Донецької області його було поранено та доставлено до м. Донецька для лікування. Після лікування ОСОБА_1 було зараховано до незаконного збройного формування Восток терористичної організації ДНР, у складі якого здійснював чергування й охорону раніше захопленої представниками ДРН території військової частини № 3023 ВВ МВС України, що по вул. Софійській,1, в м. Донецьку, а 05 жовтня 2014 року ОСОБА_1 був затриманий військовослужбовцями Збройних Сил України у м. Красноармійську Донецької області.
Тобто конкретного місця вчинення ОСОБА_1 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, в межах Донецької області, з обвинувального акту не вбачається
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК України та з огляду на викладене, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Донецької області про направлення кримінального провадження № 22014050000000332 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Красноармійського міськрайонного суду Донецької області до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й скарженню не підлягає.
С у д д і:
А.А. Солодков
Т.В. Матієк
Л.А. Романець