Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
31 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Суржка А.В.,
суддів Орлянської В.І., Кравченка С.І.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2017 року про передачу кримінального провадження на розгляд іншого суду,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2017 року, в порядку ч. 2 ст. 34 КПК України, задоволено подання слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси Коваленка В.М. про передачу кримінального провадження на розгляд іншого суду. Направлено скаргу ОСОБА_2 на дії та бездіяльність посадових осіб прокуратури Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою ОСОБА_2 від 02.08.2017 року стосовно слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_3. до Київського районного суду м. Одеси для розгляду по суті.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 вказує, що оскільки вимоги ст. 412 КПК України щодо скасування судового рішення, яке ухвалене з істотним порушенням кримінального процесуального закону, є безальтернативним, то, на його думку, ухвала апеляційного суду від 18 вересня 2017 року підлягає скасуванню. При цьому, посилається на порушення апеляційним судом норм Конституції України (254к/96-ВР) , Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (995_004) , які передбачають гарантоване право на справедливий судовий розгляд та оскарження судового рішення.
Перевіривши доводи, наведені в касаційній скарзі, та додані до неї копії судових рішень, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Міжнародні стандарти у галузі судочинства, в тому числі ті, на які є посилання у скарзі, послідовно стверджують про неприпустимість нехтування правом на справедливий розгляд.
Відповідно до ст. 129 Конституції України однією із основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
Конституційний принцип забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду гарантує право звернення до суду зі скаргою в апеляційному чи касаційному порядку, яке має бути реалізоване, за винятком встановленої законом заборони на таке оскарження.
Оскільки оскарження ухвали Апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2017 року про передачу кримінального провадження на розгляд іншого суду, відповідно до положень КПК України (4651-17) в касаційному порядку не передбачено, вона не може бути перевірена судом касаційної інстанції.
Згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2017 року про передачу кримінального провадження на розгляд іншого суду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
А. В. Суржок
В. І. Орлянська
С.І. Кравченко