Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
25 жовтня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Вільгушинського М. Й.,
суддів: Крижановського В. Я., Мороза М. А.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 12 вересня 2017 року,
в с т а н о в и в:
Ухвалою Роменського міськрайонного суду Сумської області від 24 травня 2017 року відмовлено у задоволенні клопотання засудженого ОСОБА_1 про зарахування строку попереднього ув'язнення у строк покарання.
Ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 12 вересня 2017 року вищевказану ухвалу суду першої інстанції залишено без зміни.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 посилається на незаконність вищевказаної ухвали суду апеляційної інстанції, порушує питання про її перевірку у касаційному порядку.
Перевіривши касаційну скаргу та долучену до неї копію оскаржуваного судового рішення, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Згідно з ч. 2 ст. 424 КПК України ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
У касаційній скарзі порушується питання про перевірку у касаційному порядку судового рішення, ухваленого у порядку статей 537 - 539 КПК України, яким вирішувалося питання, пов'язане з виконанням вироків Апеляційного суду Донецької області від 06 жовтня 2003 року, за яким ОСОБА_1 було засуджено за пунктами 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 КК України до покарання у виді довічного позбавлення волі та Ворошиловського районного суду м. Донецька від 21 листопада 2005 року, яким ОСОБА_1 було засуджено за ч. 2 ст. 15 і ч. 2 ст. 357 КК України до покарання у виді довічного позбавлення волі.
При цьому, колегія суддів вважає, що у відкритті провадження за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 слід відмовити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, оскільки оскаржуване засудженим судове рішеннясуду апеляційної інстанції не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню.
Наведена вище позиція суду касаційної інстанції узгоджується з висновком, викладеним у Постанові Верховного Суду України від 09 лютого 2017 року № 5-458кс(15)16, відповідно до якого, норми права, передбачені ч. 2 ст. 424 та ч. 5 ст. 539 КПК України (в редакції до набрання чинності Законом № 1491-VIII (1491-19) ), не забезпечують права на оскарження в касаційному порядку судових рішень, ухвалених за результатами розгляду клопотань щодо застосування на стадії виконання вироку Закону України від 26 листопада 2015 року № 838-VIII "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання" (838-19) , оскільки такі ухвали не перешкоджають подальшому провадженню, а отже їх оскарження не передбачено положеннями КПК України (4651-17) .
З урахуванням викладеного та керуючись ст. 428 КПК України,
п о с т а н о в и в :
Відмовити ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 12 вересня 2017 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді:
М. Й. Вільгушинський
В. Я. Крижановський
М. А. Мороз