Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
24 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Орлянської В. І.,
суддів: Суржка А. В., Франтовської Т. І.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Черкаської області про направлення кримінального провадження № 22017250000000015 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Черкаської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Соснівського районного суду м. Черкаси до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
У поданні зазначено, що вказане кримінальне провадження надійшло до Соснівського районного суду м. Черкаси з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки ОСОБА_1 обвинувачується в участі у терористичній організації на території Пролетарського району м. Донецька, тобто в межах територіальної юрисдикції Пролетарського районного суду м. Донецька.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Частиною першою ст. 34 цього Кодексу визначено перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду.
Разом із цим, абз. 6 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Як убачається з наданих суду матеріалів кримінального провадження, до Соснівського районного суду м. Черкаси надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22017250000000015 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України.
Згідно з обвинувальним актом ОСОБА_1 займає посаду заступника начальника по громадській безпеці Пролетарського району м. Донецька, тобто обвинувачується у прийнятті участі у терористичній організації "Донецька народна республіка".
В той же час з матеріалів кримінального провадження видно, що спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Управління служби безпеки України в Черкаській області, процесуальне керівництво забезпечується прокуратурою Черкаської області, а також захисник, який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1, мешкає у м. Черкасах.
З огляду на викладене, колегія суддів, на підставі положень абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України, з метою забезпечення оперативності та ефективності вважає за необхідне повернути кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 до Соснівського районного суду м. Черкаси для його розгляду по суті.
Таким чином, подання апеляційного суду слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України (4651-17) , п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Черкаської області про направлення кримінального провадження № 22017250000000015 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Соснівського районного суду м. Черкаси до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Матеріали кримінального провадження № 22017250000000015 повернути до Соснівського районного суду м. Черкаси.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і :
В. І. Орлянська
А. В. Суржок
Т.І. Франтовська