Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
23 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л. В.,
суддів: Британчука В. В., Єленіної Ж. М.,
при секретарі
судового засідання ГапоніВ. О.,
за участю обвинуваченого ОСОБА_2,
захисників: Власова Д. А., Пліщука Л. І., Харакоз О. В.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора відділу спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Козачини С. С. про направлення кримінального провадження № 42017000000000061 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 3 ст. 368 КК України, ОСОБА_7 та ОСОБА_8, обвинувачених за ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 368 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) в порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання прокурора про направлення вказаного кримінального провадження з Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області до Дарницького районного суду м. Києва або будь-якого іншого районного суду м. Києва.
Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_2, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення на території м. Маріуполя Донецької області. Однак, обвинувачені тривалий час працювали в правоохоронних органах та органах прокуратури Донецької області, а двоє з них на керівних посадах, тому мають стійкі зв'язки із працівниками таких органів і судів м. Маріуполя й Донецької області. У зв'язку з цим, на думку прокурора, об'єктивний та неупереджений розгляд цього кримінального провадження Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області та іншими місцевими судами Донецької області є неможливим. Крім того, у клопотанні зроблено посилання на наявність виняткових обставин: проживання обвинувачених ОСОБА_2 та ОСОБА_7 відповідно у Дарницькому та Голосіївському районі м. Києва, знаходження службових приміщень сторони обвинувачення по вул. Ісаакяна, 17 у цьому ж місті (Шевченківський район), а тому оперативність та ефективність цього кримінального провадження зможе забезпечити будь-який районний суд м. Києва.
Заслухавши доповідь судді, думку обвинуваченого та захисників, які заперечували проти задоволення клопотання, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, суд дійшов висновку, що клопотання задоволенню не підлягає на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Як убачається з інформації, наданої на розгляд суду касаційної інстанції, в провадженні Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області знаходиться обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42017000000000061 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 3 ст. 368 КК України, ОСОБА_7 та ОСОБА_8, обвинувачених за ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 368 КК України.
Частиною 1 ст. 34 КПК визначено перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду. Також абз. 6 ч. 1 зазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тільки у виняткових випадках, якщо іншим чином забезпечити виконання завдань цього провадження неможливо.
Проте прокурором не наведено обґрунтованих доводів щодо необхідності направлення кримінального провадження до будь-якого районного суду м. Києва, які могли би слугувати підставою для визнання їх винятковими та з яких убачалася б неможливість забезпечення виконання завдань цього провадження Жовтневим районним судом м. Маріуполя Донецької області.
Посилання у клопотанні на неможливість об'єктивного та неупередженого розгляду цього провадження Жовтневим районним судом м. Маріуполя Донецької області, а також іншими судами цієї області не можна визнати прийнятними в розумінні ч. 1 ст. 34 КПК України, а тому це не може бути підставою для зміни підсудності кримінального провадження.
Враховуючи викладене, колегія суддів не вбачає підстав для направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_2, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 до Дарницького районного суду м. Києва або до будь-якого районного суду м. Києва.
За таких обставин клопотання прокурора слід залишити без задоволення.
Керуючись ст. 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання прокурора відділу спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Козачини С. С. про направлення кримінального провадження № 42017000000000061 щодо ОСОБА_2, обвинуваченого за ч. 3 ст. 368 КК України, ОСОБА_7 та ОСОБА_8, обвинувачених за ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 368 КК України, з Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області до Дарницького районного суду м. Києва або до будь-якого іншого районного суду м. Києва залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Л. В. Шибко
В. В. Британчук
Ж. М. Єленіна