Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
№ 5 - 4844 ск 17
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.
суддів Крещенка А.М., Сахна Р.І.,
розглянула в судовому засіданні 23 жовтня 2017 року в м. Києві касаційну скаргу адвоката Олійника О.С. в інтересах ТОВ "Компанія з управління активами "Всесвіт" на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 11 вересня 2017 року.
Ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 2 серпня 2017 року частково задоволено клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 про надання тимчасового доступу до речей і документів та надано дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей і документів ТОВ "КУА "Всесвіт" з можливістю вилучення їх оригіналів.
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 11 вересня 2017 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката Олійника О.С. в інтересах ТОВ "КУА "Всесвіт" на ухвалу слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 2 серпня 2017 року, оскільки апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягало оскарженню в апеляційному порядку.
У касаційній скарзі скаржник порушує питання про перевірку ухвали апеляційного суду в касаційному порядку.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи касаційної скарги та дослідивши додану до скарги копію ухвали суду апеляційної інстанції та інші матеріали, колегія суддів дійшла до висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів вбачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Так, стаття 309 КПК України містить вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування.
Відповідно до ч. 3 ст. 309 КПК України скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.
Як правильно зазначено апеляційним судом, до передбаченого ст. 309 КПК України переліку не входить оскарження ухвали слідчого судді про надання тимчасового дозволу до речей і документів.
Положеннями ч. 4 ст. 399 КПК України передбачено, що суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.
Враховуючи наведене, апеляційний суд, відмовляючи у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката Олійника О.С. в інтересах ТОВ "КУА "Всесвіт" на ухвалу слідчого судді, діяв відповідно до вимог кримінального процесуального закону, а тому колегія суддів не вбачає підстав для задоволення скарги та вважає, що у відкритті провадження за касаційною скаргою адвоката Олійника О.С. слід відмовити на підставі п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України.
Враховуючи викладене та керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, п. 6 розділу ХII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною адвоката Олійника О.С. в інтересах ТОВ "Компанія з управління активами "Всесвіт" на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 11 вересня 2017 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і :
Шибко Л.В.
Крещенко А.М.
Сахно Р.І.