Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
02 жовтня 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Єлфімова О.В.,
суддів Крещенка А.М., Марчук Н.О.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу прокурора, який брав участь у розгляді кримінального провадження судом апеляційної інстанції, на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 22 червня 2017 року відносно ОСОБА_1,
в с т а н о в и в:
Ухвалою Краснолиманського міського суду Донецької області від 05 травня 2017 року задоволено клопотання потерпілої ОСОБА_2 та скасовано вирок Краснолиманського міського суду Донецької області від 12 жовтня 2015 року, яким затверджено угоду про примирення між потерпілими ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 із засудженим за ч. 1 ст. 286 КК ОСОБА_1 Матеріали кримінального провадження направлено прокурору для завершення досудового розслідування в загальному порядку.
Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 22 червня 2017 року ухвалу місцевого суду скасовано та постановлено нову, якою відмовлено у задоволенні клопотання потерпілої ОСОБА_2 про скасування вироку Краснолиманського міського суду Донецької області від 12 жовтня 2015 року.
Не погоджуючись із ухвалою апеляційного суду, прокурор просить її скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши долучену до скарги копію оскаржуваного судового рішення, обговоривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з наступних підстав.
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 424 КПК вирок суду першої інстанції на підставі угоди після його перегляду в апеляційному порядку, а також судове рішення суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на такий вирок можуть бути оскаржені в касаційному порядку прокурором виключно з підстав: призначення судом покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з частиною четвертою статті 469 цього Кодексу угода не може бути укладена.
Зі змісту касаційної скарги вбачається, що прокурор оскаржує ухвалу суду апеляційної інстанції у зв'язку з допущенням, на його думку, істотних порушень вимог кримінального процесуального закону при її постановленні. За наведених прокурором в касаційній скарзі підстав та, виходячи з положень п. 3 ч. 3 ст. 424 КПК, ухвала суду апеляційної інстанції постановлена у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_1 не є предметом перегляду суду касаційної інстанції.
Враховуючи викладене та керуючись ч. 2 ст. 428 КПК, п. 6 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , суд
п о с т а н о в и в :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді кримінального провадження судом апеляційної інстанції, на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від
22 червня 2017 року відносно ОСОБА_1.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
О.В. Єлфімов
А.М. Крещенко
Н.О. Марчук