Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Орлянської В. І.,
суддів: Франтовської Т. І., Суржка А. В.,
розглянула у судовому засіданні касаційну скаргу в. о. директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради ОСОБА_1 на ухвалу Сумського районного суду Сумської області від 24 липня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 10 серпня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою Сумського районного суду Сумської області від 24 липня 2017 року департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міськради відмовлено у задоволенні заяви щодо видачі дублікату виконавчого листа по кримінальній справі №1-215/07 за обвинуваченням ОСОБА_2 за ч. 2 ст. 286 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 10 серпня 2017 року повернуто апеляційну скаргу представнику департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міськради.
ОСОБА_1 звернувся з касаційною скаргою, у якій просить скасувати оскаржувані судові рішення і призначити новий розгляд у суді першої інстанції.
Однак, касаційна скарга не відповідає вимогам, передбаченим ст. 427 КПК України.
Так, із її змісту вбачається, що скаржник просить переглянути ухвалу районного суду, яка не є предметом перегляду суду касаційної інстанції, відповідно до статей 424, 539 КПК України.
Таким чином, сформовані вимоги скаржника до суду касаційної інстанції про скасування зазначеної ухвали не узгоджуються з положеннями ст. 436 КПК України.
Крім того, ОСОБА_1 у касаційній скарзі допускається істотних суперечностей, оскільки вона вказує, що ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 10 серпня 2017 року було апеляційну скаргу залишено без задоволення, а ухвалу районного суду без змін, в той же час в іншій частині скарги зазначає, що ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 10 серпня 2017 року повернуто апеляційну скаргу представнику департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міськради.
Відповідно до ч. 5 ст. 427 КПК України, до касаційної скарги додаються копії судових рішень, які оскаржуються, належним чином оформлені та засвідчені відбитком гербової печатки суду, як це передбачено п. 13.7. Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої наказом № 173 (v0173750-13) Державної судової адміністрації України від 17 грудня 2013 року (якщо копія судового рішення складається з кількох аркушів, вона має бути прошнурована нитками на п'ять проколів, а на зворотному боці останнього аркуша - скріплена підписом судді, працівника апарату суду, засвідчена відбитком гербової печатки суду, із зазначенням кількості зшитих аркушів).
Однак, скаржник хоч і долучила копії оскаржуваних судових рішень але вони належним чином не завірені, як це передбачено вищенаведеною інструкцією.
Також, ОСОБА_1 до касаційної скарги не долучила її копії з додатками в кількості необхідній для надіслання всім учасникам судового провадження, як це передбачено ч. 6 ст. 427 КПК України.
Наявність вказаних недоліків унеможливлює відкриття касаційного провадження за скаргою ОСОБА_1
У зв'язку із зазначеним, керуючись вимогами ч. 1 ст. 429 КПК України, суд касаційної інстанції вважає, що касаційну скаргу ОСОБА_1 слід залишити без руху, надавши їй п'ятиденний строк з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених недоліків.
При повторному зверненні до суду скаржником має бути підтверджено, що нею не пропущено цей строк.
На підставі викладеного та керуючись ч. 1 ст. 429 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а :
Касаційну скаргу в. о. директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради ОСОБА_1 залишити без руху, надавши їй п'ятиденний строк з дня отримання ним копії даної ухвали для усунення зазначених недоліків.
У разі неусунення недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, в установлений строк, така скарга повертається особі, яка її подала.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і :
В. І. Орлянська
Т.І. Франтовська
А. В. Суржок