Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
28 вересня 2017 року м. Київ
Суддя судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Крещенко А. М., розглянувши заяву засудженого ОСОБА_2 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 14 грудня 2016 року за нововиявленими обставинами,
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ від 14 грудня 2016 року ОСОБА_2 повернуто його касаційну скаргу на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 11 квітня 2016 року.
У заяві засуджений ОСОБА_2 порушує питання про перегляд зазначеного судового рішення щодо нього за нововиявленими обставинами.
Перевіривши відповідність заяви вимогам статей 459, 462 КПК України, суддя касаційного суду дійшов висновку, що заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подано без додержання вимог зазначених статей.
Відповідно до положень ч. 2 ст. 459 КПК України нововиявленими обставинами є: 1) штучне створення або підроблення доказів, неправильність перекладу висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок; 2) зловживання слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду під час кримінального провадження; 3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановлення ухвали, що належить переглянути; 4) визнання Конституційним Судом України неконституційності закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого судом; 5) інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.
Згідно з пунктами 4, 5 ч. 2 ст. 462 КПК України у заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами зазначається: обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не були відомі і не могли бути відомі суду та особі, яка звертається із заявою, під час судового розгляду; обґрунтування з посиланням на обставини, що підтверджують наявність нововиявлених обставин, та зміст вимог особи, яка подає заяву до суду.
Проте, всупереч приписам указаної статті, подана засудженим заява не містить вказівки на обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не були відомі та не могли бути відомі суду та особі, яка звертається із заявою, під час судового розгляду та не наведено обґрунтування з посиланням на обставини, що підтверджують наявність нововиявлених обставин, вичерпний перелік яких, визначено ч. 2 ст. 459 КПК України.
Крім того, заява засудженого, в порушення вимог ст. 467 КПК України, не містить конкретної вимоги щодо рішення яке, на його думку, має бути переглянутим.
Враховуючи викладене, засудженому слід зазначити свої вимоги згідно положень глави 34 КПК України (4651-17) , зазначивши обґрунтування з посиланням на обставини, що підтверджують наявність нововиявлених обставин.
Таким чином, заяву засудженого ОСОБА_2 слід залишити без руху, з наданням йому п'ятнадцятиденного строку з дня отримання копії даної ухвали для усунення зазначених в ній недоліків.
Керуючись статтями 429, 462, 464 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій та статус суддів" від 02 червня 2016 року (1402-19) , суддя
П О С Т А Н О В И В:
Заяву засудженого ОСОБА_2 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 14 грудня 2016 року за нововиявленими обставинами залишити без руху.
Надати засудженому п'ятнадцятиденний строк для усунення зазначених недоліків з дня отримання копії ухвали.
У разі, якщо зазначені недоліки не будуть усунені в установлений строк, заява підлягає поверненню заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя А. М. Крещенко