Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Крещенка А. М., Пузиревського Є. Б.,
при секретарі
судового засідання Холявчуку А. А.,
за участю захисника Мельничука В. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження № 22017000000000063 щодо ОСОБА_3, обвинуваченої за ч. 1 ст. 258-3 КК України, разом із угодою про визнання винуватості з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду м. Києва про направлення зазначеного кримінального провадження щодо ОСОБА_3 разом із угодою про визнання винуватості з Шевченківського районного суду м. Києва до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що зазначене кримінальне провадження надійшло до Шевченківського районного суду з порушенням правил територіальної підсудності, оскільки згідно з обвинувальним актом
ОСОБА_3, будучи незаконно призначеною так званим урядом "Луганської народної республіки" на посаду виконуючої обов'язки директора ПрАТ "Луганський патронний завод", що розташований по
вул. Поштовій, 1-м у м. Луганську, шляхом забезпечення видачі боєприпасів, які були виготовлені цим підприємством, сприяла діяльності вказаної терористичної організації.
Заслухавши доповідь судді, пояснення захисника, який заперечив проти задоволення подання, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
За правилами до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Частиною 1 ст. 34 цього Кодексу передбачено, що кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, до Шевченківського районного суду м. Києва надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22017000000000063 щодо ОСОБА_3, обвинуваченої за ч. 1 ст. 258-3 КК України, разом із угодою про визнання винуватості.
Згідно з обвинувальним актом, ОСОБА_3, будучи незаконно призначеною так званим урядом "Луганської народної республіки" на посаду виконуючої обов'язки директора ПрАТ "Луганський патронний завод", що розташований по вул. Поштовій, 1-м у м. Луганську, шляхом забезпечення видачі боєприпасів, які були виготовлені цим підприємством, сприяла діяльності вказаної терористичної організації. Тобто, інкриміновані ОСОБА_3 дії були вчинені в межах територіальної юрисдикції Ленінського районного суду м. Луганська.
Проте, відповідно до розпорядження голови ВССУ від 02 вересня 2014 року № 27/0/38-14 територіальна підсудність кримінальних проваджень підсудних Ленінському районному суду Луганської області змінена й визначена за Сватівським районним судом Луганської області.
Таким чином, подання апеляційного суду слід задовольнити.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду м. Києва задовольнити.
Кримінальне провадження № 22017000000000063 щодо ОСОБА_3, обвинуваченої за ч. 1 ст. 258-3 КК України, разом із угодою про визнання винуватості направити до Сватівського районного суду Луганської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
А.М. Крещенко
Є. Б. Пузиревський