Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
26 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Крещенка А. М., Пузиревського Є. Б.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання обвинуваченої ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження № 12014250000000201 за її обвинуваченням у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання обвинуваченої ОСОБА_1 про направлення вказаного кримінального провадження щодо неї з Жашківського районного суду Черкаської області до одного з районних судів м. Одеси.
Суть доводів клопотання зводиться до того, що обвинувачена, всі троє потерпілих, законний представник неповнолітньої потерпілої та представники потерпілих проживають у м. Одесі. Тому, з метою забезпечення оперативності та ефективності згаданого кримінального провадження його слід передати до одного з районних судів м. Одеси.
Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду клопотання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у клопотанні й дослідивши інші матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Як убачається з інформації, наданої Жашківським районним судом Черкаської області, до вказаного суду надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12014250000000201 щодо ОСОБА_1, обвинуваченої за ч. 2 ст. 286 КК України. Судовий розгляд не розпочато.
Згідно з обвинувальним актом інкриміновані ОСОБА_1 дії вона вчинила на 163 км + 20 м автодороги Київ - Одеса, тобто у межах територіальної юрисдикції Жашківського районного суду Черкаської області.
У ч. 1 ст. 34 КПК України наведено вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження з одного суду до іншого.
Разом із цим, абз. 6 ч. 1 зазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тощо.
Як убачається з матеріалів провадження та інформації, наданої Жашківським районним судом Черкаської області, обвинувачена ОСОБА_1, потерпілі ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, законний представник неповнолітньої потерпілої ОСОБА_5, а також два представника потерпілих проживають у м. Одесі.
З огляду на викладене та на зміст положень абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України з метою забезпечення оперативності та ефективності колегія суддів вважає за можливе направити кримінальне провадження № 12014250000000201 щодо ОСОБА_1 до Київського районного суду м. Одеси за місцем проживання учасників судового розгляду для його розгляду по суті.
Таким чином, клопотання обвинуваченої слід задовольнити.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання обвинуваченої ОСОБА_1 задовольнити.
Кримінальне провадження № 12014250000000201 щодо ОСОБА_1, обвинуваченої за ч. 2 ст. 286 КК України, направити з Жашківського районного суду Черкаської області до Київського районного суду м. Одеси.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Р. І. Сахно
А. М. Крещенко
Є.Б. Пузиревський