Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
25 вересня 2017 року м . Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Наставного В.В.,
суддів
Мороза М.А., Слинька С.С.,
розглянувши касаційну скаргу захисника обвинуваченої ОСОБА_4 - адвоката Федосіна А.В. на ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 29 серпня 2017 року,
в с т а н о в и л а :
ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 12 липня 2017 року обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 42016000000000336 від 29 січня 2016 року щодо ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 27 ч. 3, 189 ч. 4, 27 ч. 3, 358 ч. 3 КК України, та ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 27 ч. 5, 189 ч. 4, 358 ч. 3 КК України, повернуто прокурору відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях стосовно працівників прокуратури Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки Генеральної прокуратури України Сімонову Я.Г.
Ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 29 серпня 2017 року зазначену ухвалу суду першої інстанції скасовано та постановлено нову, якою призначено розгляд даного кримінального провадження у суді першої інстанції.
У касаційній скарзі захисник порушує питання про перегляд вказаної ухвали апеляційного суду в касаційному порядку.
Проте, вказане судове рішення не може бути перевірене в касаційному порядку з наступних підстав.
Відповідно до вимог ст. 428 ч. 2 п. 1 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Відповідно до ст. 424 ч. 2 КПК України ухвали судів першої та апеляційної інстанцій можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Оскаржуваною ухвалою апеляційного суду призначено розгляд даного кримінального провадження у суді першої інстанції і ця ухвала не перешкоджає подальшому провадженню у Деснянському районному суді м. Києва, у зв'язку із чим колегія суддів вважає, що таке рішення апеляційного суду не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись ст. 428 ч. 2 КПК України, п. 6 Розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02 червня 2016 року № 1402-VІІІ (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а :
відмовити захиснику обвинуваченої ОСОБА_4 - адвокату Федосіну А.В. у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 29 серпня 2017 року.
Ухвала суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
В.В.Наставний
М.А.Мороз
С.С.Слинько