Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Широян Т. А.,
суддів
Зубара В. В., Солодкова А. А.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу обвинуваченого ОСОБА_4 на ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 04 вересня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 04 вересня 2017 року задоволено клопотання голови Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області про направлення кримінального провадження № 22015240000000044 по обвинуваченню ОСОБА_5 та ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 201; ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 321; ч. 4 ст. 321; ч. 3 ст. 357 КК України, передано на розгляд Ізяславському районному суду Хмельницької області. Не погоджуючись з таким рішенням суду апеляційної інстанції, обвинувачений ОСОБА_4 звернувся до суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Апеляційного судуХмельницької області від 04 вересня 2017 року та направити кримінальне провадження до іншого суду апеляційної інстанції. Перевіривши доводи касаційної скарги та надану до неї копію судового рішення, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з огляду на таке.
Судові рішення, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку, зазначено в частинах 1 і 2 статті 424 КПК України. Це вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції, а також ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку та ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених КПК України (4651-17) .
Як вбачається зі змісту касаційної скарги та доданої до неї копії оскаржуваного судового рішення, обвинувачений ОСОБА_4 фактично оскаржує ухвалене апеляційним судом Хмельницької області рішення про зміну підсудності у кримінальному провадженні, яке не є предметом касаційного розгляду суду касаційної інстанції в порядку ст. 424 КПК України, а тому у відкритті касаційного провадження слід відмовити. Згідно п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку. Враховуючи викладене та керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02 червня 2016 року (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою обвинуваченого ОСОБА_4 на ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 04 вересня 2017 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Т. А. Широян
В. В. Зубар
А. А. Солодков