Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Франтовської Т.І.,
суддів Лагнюка М.М., Суржка А.В.,
розглянувши касаційну скаргу захисника Статівки О.Є. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_2 на ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 15 серпня 2017 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12016220530001061,
в с т а н о в и л а:
Вироком Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 8 червня 2017 року ОСОБА_2 виправдано за ч. 1 ст. 122 КК України у зв'язку з недоведеністю винуватості.
Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 15 серпня 2017 року вирок Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 8 червня 2017 року скасовано та призначено новий розгляд у суді першої інстанції.
Не погодившись із ухвалою суду апеляційної інстанції, захисник звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ з касаційною скаргою, в якій просить скасувати це рішення і призначити новий розгляд в апеляційному суді.
Перевіривши доводи касаційної скарги та надані до неї копії судових рішень, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з огляду на таке.
Відповідно до вимог ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Частиною 2 цієї ж статті встановлено, що ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню.
Зі змісту касаційної скарги та доданих до неї копій судових рішень вбачається, що ухвала Апеляційного суду Харківської області від 15 серпня 2017 року, якою скасовано вирок Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 8 червня 2017 року та призначено новий розгляд у суді першої інстанції, подальшому кримінальному провадженню не перешкоджає, а тому не може бути предметом касаційного розгляду.
Згідно п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Враховуючи викладене та керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Відмовити захиснику Статівці Олександру Євгеновичу у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою в інтересах ОСОБА_2 на ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 15 серпня 2017 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Т.І. Франтовська
М.М. Лагнюк
А.В. Суржок