Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Пузиревського Є. Б.,
суддів:
Єлфімова О. В, Шибко Л. В.,
розглянувши касаційну скаргу захисника В’язовогоВ. В. на вирок Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 22 червня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2016 року щодо ОСОБА_5,
В С Т А Н О В И Л А:
Вироком Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 22 червня 2016 року ОСОБА_5 засуджено за ч. 1 ст. 185, ч.1 ст. 121, ч. 1 ст. 70 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2016 року вирок районного суду залишено без зміни.
На вказані судові рішення захисник подав касаційну скаргу.
Перевіривши відповідність касаційної скарги вимогам ст. 426, ст. 427 КПК України, колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу слід повернути захиснику.
Відповідно до ч. 2 ст. 426 КПК України касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.
Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається, якщо її подано після закінчення строку касаційного оскарження, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
Касаційну скаргу підписано та подано захисником згідно зі штампом поштових відправлень 01 вересня 2017 року, тобто поза межами строку на касаційне оскарження.
Касаційна скарга містить клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, в якому зазначено, що засуджений не мав можливості своєчасно ознайомитись з матеріалами кримінального провадження та своєчасно отримати копії оскаржуваних судових рішень, тому просить вважати, що строк на касаційне оскарження порушено з поважних причин. Однак, як убачається з матеріалів кримінального провадження засуджений в межах строку на касаційне оскарження звертався до суду касаційної інстанції з касаційною скаргою та з належним чином завіреними копіями оскаржуваних судових рішень. Крім того, в клопотанні про поновлення строку на касаційне оскарження обґрунтованих та підтверджуючих даних про те, що захисник пропустив строк на касаційне оскарження з поважних причин, які були би підставою для його поновлення, не наведено, а тому підстав для поновлення строку на подачу касаційної скарги колегія суддів не вбачає.
З урахуванням зазначеного касаційна скарга підлягає поверненню на підставі п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України.
Керуючись ч. 3 ст. 429 КПК України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Відмовити захиснику В’язовому В. В. в поновленні строку на касаційне оскарження вироку Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 22 червня 2016 року та ухвали Апеляційного суду Дніпропетровської області від 30 листопада 2016 року щодо ОСОБА_5.
Касаційну скаргу захисника В’язового В. В. повернути особі, яка її подала.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Є. Б. Пузиревський
О. В. Єлфімов
Л.В. Шибко