Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Пузиревського Є. Б., Британчука В. В.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання, що по суті є касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 25 квітня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
Вироком Токмацького районного суду Запорізької області від 20 квітня 2016 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 засуджено за ч. 2 ст. 289 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк
6 років, без конфіскації майна. На підставі ст. 71 КК за сукупністю вироків до покарання, призначеного цим вироком, частково приєднано покарання за попереднім вироком і остаточно ОСОБА_1 визначено покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років 6 місяців без конфіскацією майна.
Не погодившись з вказаним вироком місцевого суду, поза межами строку на апеляційне оскарження засудженим було подано апеляційну скаргу разом із клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження.
Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 25 квітня 2017 року засудженому ОСОБА_1 відмовлено в поновленні строку на апеляційне оскарження вироку районного суду та повернуто апеляційну скаргу на підставі ст. 399 КПК.
07 липня 2017 року ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу засудженого
ОСОБА_1 через її невідповідність вимогам ст. 427 КПК було залишено без руху і надано строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків. Також засудженому було роз'яснено, що в разі не усунення недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, в установлений строк така скарга повертається особі, яка її подала.
Засуджений ОСОБА_1 повторно звернувся до касаційного суду з клопотанням, що по суті є касаційною скаргою.
Проте, як видно зі змісту поданого клопотання, засуджений знову не дотримався вимог ст. 427 КПК, недоліків, вказаних в ухвалі від 07 липня 2017 року не усунув та допустився нових порушень вимог вказаної норми КПК (4651-17) .
Відповідно до ст. 3 КПК Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ є судом касаційної інстанції який відповідно до положень глави 32 КПК (4651-17) розглядає касаційні скарги.
Однак, ОСОБА_1 повторно звернувся до суду касаційної інстанції із клопотанням, що суперечить вище наведеному.
Також згідно зі ст. 427 КПК касаційна скарга повинна містити правове обґрунтування заявлених скаржником вимог із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення та вимоги особи, що подає скаргу.
Однак при повторному зверненні до суду касаційної інстанції наведених положень процесуального закону засуджений ОСОБА_1 знову не дотримався, оскільки, в поданій скарзі не міститься обґрунтування необхідності скасування ухвали апеляційного суду на підставі, передбаченій ч. 1 ст. 438 КПК, з огляду на положення статей 117, 395, 399, 412 цього Кодексу, а викладені у повторно поданій скарзі вимоги до суду касаційної інстанції не відповідають змісту ст. 436 КПК щодо повноважень суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги.
Оскільки в установлений строк засуджений ОСОБА_1 не усунув недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, його скарга підлягає поверненню, що не позбавляє його права повторно звернутися до суду касаційної інстанції в порядку, передбаченому КПК (4651-17) , у межах строку на касаційне оскарження.
Враховуючи викладене та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК, п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 з усіма доданими до неї матеріалами повернути останньому.
Ухвала касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
В. В. Британчук
Є. Б. Пузиревський