Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 вересня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Крещенка А. М., Шибко Л. В.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу потерпілого ОСОБА_1 на вирок Апеляційного суду Волинської області
від 27 лютого 2017 року щодо ОСОБА_2,
в с т а н о в и л а:
Як вбачається з долучених до касаційної скарги судових рішень, вироком Луцького міськрайонного суду Волинської області від 05 жовтня 2016 року ОСОБА_2, 24 липня 1989 року до покарання у виді позбавлення волі: за ч. 2 ст. 189 КК - на строк 3 роки, за ч. 2 ст. 146 КК - на строк 2 роки, за ч. 2 ст. 289 КК - на строк 5 років, за ч. 2 ст. 186 КК - на строк 4 роки. На підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно ОСОБА_2 визначено покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років. На підставі ст. 75 КК ОСОБА_2 звільнено від відбування призначеного основного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 роки і покладено на нього обов'язки, передбачені ч. 1 ст. 76 КК.
27 лютого 2017 року Апеляційний суд Волинської області, під час розгляду кримінального провадження, скасував вирок районного суду і постановив новий, яким ОСОБА_2 визнав винним у вчиненні кримінальних правопорушь передбачених ч. 2 ст. 189, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 289, ч. 2 ст. 186 КК, призначив йому покарання у виді позбавлення волі: за ч. 2 ст. 189 КК - на строк 3 роки, за ч. 2 ст. 146 КК - на строк 2 роки, за ч. 2 ст. 289 КК із застосуванням ст. 69 цього Кодексу - на строк 3 роки 6 місяців із конфіскацією належного йому майна, за ч. 2 ст. 186 КК із застосуванням ст. 69 цього Кодексу - на строк 3 роки 3 місяці. На підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно ОСОБА_2 визначено покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 6 місяців з конфіскацією належного йому майна.
В решті вирок місцевого суду залишено без змін.
У касаційній скарзі потерпілий ОСОБА_1 посилаючись на невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого внаслідок суворості, просить скасувати вирок апеляційного суду та залишити в силі вирок місцевого суду.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши касаційну скаргу на відповідність вимогам ст. 427 КПК, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку, що скаргу необхідно повернути особі, яка її подала, з огляду на таке.
26 травня 2017 року ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу потерпілого ОСОБА_1 через її невідповідність вимогам ст. 427 КПК було залишено без руху і надано строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків. Також потерпілому було роз'яснено, що в разі не усунення недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, в установлений строк така скарга повертається особі, яка її подала.
Ухвалу було невідкладно надіслано на адресу вказану на касаційній скарзі і отримано потерпілим 08 червня 2017 року (згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення).
Проте ОСОБА_1 не усунув недоліки касаційної скарги в установлений строк. Нової касаційної скарги на адресу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ не надходило.
Враховуючи викладене та керуючись п. 1 ч. 2 ст. 429 КПК, п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу потерпілого ОСОБА_1 з усіма доданими до неї матеріалами повернути останньому.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
А. М. Крещенко
Л. В. Шибко